Türkiye’de arsa ve arazi yatırımları, gayrimenkul piyasasının önemli yatırım alternatifleri arasında yer almaya devam ediyor. Ancak yatırımcıların arsa seçimindeki kriterleri değişiyor. Artık yalnızca düşük fiyata taşınmaz satın almak yerine, bölgenin gelecekteki gelişim potansiyelini analiz etmek önem kazanıyor.

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, arsa yatırımında yatırımcı davranışlarının değiştiğini belirterek, arsanın artık yalnızca uygun fiyata alınıp uzun yıllar bekletilen bir yatırım aracı olarak görülmediğini söyledi.

Özelmacıklı, yatırımcıların imar durumu, ulaşım bağlantıları, sanayi ve kamu yatırımları, altyapı ile şehirlerin gelişim yönlerini daha fazla araştırdığını belirterek, “Ucuz olan değil, gelecek potansiyeli doğru analiz edilen taşınmazlar öne çıkıyor” dedi.

Yeni değer akslarına dikkat

Arsa yatırımında bugünkü fiyat kadar bölgenin geleceğinin de analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Özelmacıklı, yeni ulaşım projeleri, organize sanayi bölgeleri, lojistik merkezleri, kamu yatırımları, yeni yerleşim alanları ve altyapı yatırımlarının yeni değer aksları oluşturabildiğini ifade etti.

Özellikle Marmara, Kuzey Ege ve İç Anadolu’daki sanayi ve lojistik koridorları ile büyükşehirlerin gelişme çeperlerinin yatırımcıların radarında olduğunu belirten Özelmacıklı, “Bir bölgenin bugünkü fiyatını bilmek danışmanlık, yarın nerede değer oluşacağını öngörmek ise uzmanlıktır” diye konuştu.

Tapu sahibi olmak imar hakkı sağlamıyor

Arsa ve arazi yatırımında yalnızca fiyat ve prim beklentisiyle hareket edilmemesi gerektiğini belirten Özelmacıklı, mülkiyet hakkı ile imar hakkının birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti.

Özellikle tarla vasfındaki taşınmazlarda imar planları, yapılaşma koşulları, tarımsal kullanım sınırlamaları, yola cephe, altyapı ve ilgili kurum kayıtlarının işlem öncesinde mutlaka incelenmesi gerektiğini belirten Özelmacıklı, hisseli araziler konusunda da yatırımcıları uyardı.

Hisseli bir arazide yatırımcıya sahada belirli bir bölümün gösterilmesinin, o alanın tapuda bağımsız bir parsel olarak yatırımcıya ait olduğu anlamına gelmediğini ifade eden Özelmacıklı, “Yakında imara açılacak”, “villa yapılabilir” veya “tiny house konulabilir” gibi vaatlerin de resmi bilgi ve belgeler üzerinden doğrulanmadan yatırım kararında kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Arsa yatırımında uzmanlık vurgusu

Arsa ve arazi piyasasındaki gelişmelerin bu alanda uzmanlaşmanın önemini artırdığını belirten Özelmacıklı, Altın Emlak Global bünyesinde arsa ve arazi çalışmalarını Altın Arsa markası altında geliştirdiklerini söyledi.

Özelmacıklı, amaçlarının yalnızca arsa satışı yapmak olmadığını belirterek, doğru lokasyonun belirlenmesi, bölgesel gelişim dinamiklerinin değerlendirilmesi ve yatırımcıya daha nitelikli danışmanlık sunulmasının hedeflendiğini ifade etti.

“Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru bilgiyle yatırım”

Arsa yatırımında sorulması gereken soruların yalnızca fiyat üzerinden şekillenmemesi gerektiğini belirten Özelmacıklı, yatırımcıların bölgenin neden gelişeceğini, hangi yatırımların bölgeyi etkileyeceğini ve gelecekte taşınmaza kimlerin neden talep gösterebileceğini araştırması gerektiğini söyledi.

Özelmacıklı, “Ucuz arsa her zaman iyi yatırım değildir. Önemli olan doğru yerde, doğru zamanda ve doğru bilgiyle yatırım yapabilmek” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Sami Barkın Coşkun