Yapay zekâ destekli dijital tarım çözümleri, toprak analizi, sulama, ürün takibi ve hasat gibi kritik süreçleri daha hassas, izlenebilir ve etkin hale getirerek hem kaynak kullanımını optimize ediyor hem de üretim kapasitesini önemli ölçüde artırıyor. Bu gelişmeler sayesinde, geleneksel yöntemlere kıyasla ürün verimliliği yüzde 30 arasında artarken; droneler ve sensörler aracılığıyla yapılan toprak ve bitki analizleri, hastalık ve zararlı tespitinde yüzde 90’a varan doğruluk sağlıyor. Bu kapsamda ülkemizin önemli teknoloji şirketlerinden Forte Teknoloji, alanındaki birikimini tarım sektörüne taşıdı. Kurduğu Çilek Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (Çilek GSYF) ile verimliliği artıran, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşmasını sağlıyor. Fonun en önemli kriterlerinden biri dijital tarım uygulamalarına öncelik vermesi. İlerleyen dönemlerde Forte Teknoloji ortaklığıyla hayata geçecek olan Atasera projesi de yapay zekâ, droneler, sensörler ve ileri düzey yazılımlar kullanarak tarımı dönüştürme vizyonunun bir parçası olacak…

Forte Teknoloji’nin geliştirdiği ilk topraksız tarım serası ForaBerry, 55 dönümlük alanda sadece 8 ay içinde 900 bin fide ile 450 ton çilek üretim kapasitesine ulaştı. Kurulan Çilek Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (Çilek GSYF) ise finansal yatırımın ötesinde, tarımda teknolojik gelişmeleri teşvik etmeyi ve sürdürülebilir üretim uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Fon, özellikle tarım sektöründe kadın girişimciler ve çalışanların desteklenmesine öncelik vererek, kadın istihdamının artırılmasına katkı sağlıyor.

“YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ İLE TARIMDA SU TÜKETİMİ 8’DE 1 AZALIYOR”

Forte Teknoloji Genel Müdürü Hasan Cengiz Bayrak, yapay zekâ ve teknolojinin tarım sektöründeki kritik rolüne dikkat çekerek: “Yapay zekâ ve teknoloji, günümüzde tarım sektöründe devrim niteliğinde değişiklikler yaratıyor. Tarım, tarih boyunca insanlığın en temel ihtiyaçlarını karşılayan bir alan oldu ancak geleneksel yöntemlerle sürdürülebilir ve yüksek verim elde etmek giderek zorlaşıyor. Nüfusun artması, iklim değişikliği, su ve toprak kaynaklarının azalması gibi zorluklar, tarımın verimliliğini artırmak ve çevresel etkilerini azaltmak için yeni yaklaşımlar geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu proje bizim için sadece bir başlangıç. Şu anda 500 dönümlük geniş ve kesintisiz bir arazi arayışımız devam ediyor. Amacımız, yapay zekanın sunduğu imkanlarla tarımı daha büyük ölçeklere taşımak. Geleneksel yöntemlerle üretim yapan çiftçilerimize karşılık, biz tarım 4.0 vizyonuyla daha verimli, sürdürülebilir ve akıllı üretim süreçleri oluşturuyoruz. Yapay zekâ sistemleri sayesinde; toprak analizi, sulama ihtiyacı, hastalık ve zararlı tespiti gibi kritik süreçler otomatik ve hassas biçimde yönetiliyor. Bu sayede klasik yöntemlere göre 10 kat daha fazla verim elde ederken, su tüketimini 8’de 1 oranında azaltıyoruz. Önümüzdeki yıl için 500 ton üretim hedefliyoruz. Teknolojik yatırımlarımızla bu hedefin ötesine geçmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca kurduğumuz Çilek Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (Çilek GSYF) ve SPK onayı ile hem büyük ölçekli hem de küçük yatırımcıların projeye katılımını mümkün kılıyoruz. Hedefimiz, geniş çaplı modern seralar kurarak yatırımcılara maliyet ve kazançları net biçimde göstermek” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI