Paleolitik Çağ'dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, pandemi önlemleri kapsamında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Müzede sosyal mesafe standartlarına uygun olarak ziyaretçilerin olası yoğunlaşma alanlarına ve gerekli görülen bölümlere işaretlemeler yer alıyor. Müzedeki dinlenme alanlarında koltuk, sandalye, bank gibi oturma grupları da sosyal mesafe gözetilerek düzenleniyor. Müzeye gelen her ziyaretçi sağlık kontrolünden geçiyor.
'1968 YILINDA SON ŞEKLİNİ ALDI'
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara Ulus ilçesi Atpazarı olarak adlandırılan semtte, Ankara Kalesi'nin dış duvarının güneydoğu kıyısında yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı binasından oluşuyor. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri Kurşunlu Han. Mahmut Paşa Bedesteni'nin Fatih dönemi baş vezirlerinden Mahmut Paşa tarafından 1464-1471 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Kurşunlu Han'ın ise Fatih dönemi baş vezirlerinden Mehmet Paşa'nın İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki imaretine vakıf olarak yaptırılmış.1881 yılındaki yangından sonra terk edilen her iki yapı daha sonra Atatürk'ün isteği ile Anadolu'dan toplanan eserleri sergilemek amacıyla uzun yıllar süren yenileme çalışmaları sonucunda müzeye dönüştürülmüş. Bedestenin orta bölümünde yer alan kubbeli mekanın büyük bir kısmının onarımının 1940 yılında bitirilmesi ile eserler, yerleştirilmeye başlanmış, 1943 yılında binaların onarımı devam ederken, orta bölüm ziyarete açılmış. Müze yapısı 1968 yılında son şeklini almış. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han'da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri yer alıyor. Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılıyor.
'ALANINDA EN ÖNEMLİ MÜZE'
1997 yılında alanının en prestijli ödüllerden biri sayılan Avrupa'da Yılın Müzesi ödülünü kazanan müzede Anadolu arkeolojisinin Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Eski Hitit, Hitit İmparatorluğu, Frigler, Urartular, Lidyalılar dönemleri kronolojik bir sırayla sergileniyor. Müze, teşhir düzeninde sadece arkeolojiyle ilgilenen ziyaretçileri değil, geçmişe merak duyan herkesin ilgisini çekerek Anadolu'nun kültür mirasına da sahip çıkıyor. Günümüzde binlerce yıllık Anadolu tarihinden sayısız tarihi eser ve obje barındıran Anadolu Medeniyetleri Müzesi, alanında da en önemli müze olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra uygarlıkların beşiği Anadolu'nun 21'inci yüzyıldaki çağdaş vitrini görevini üstlenerek ziyaretçilerine benzersiz bir kazanım ile ayrılmalarına olanak sağlıyor. Hitit uygarlığı ve sanatının simgelerinden olan Hitit Güneş kursu, müzenin nadide eserlerinden biri. Pişmiş kilden yapılan Ana Tanrıça Figürini, müzenin en değerli eserleri arasında yer alıyor. Çatalhöyük kazılarında ortaya çıkarılan ve sıva üzerinde yer alan Boğa Sahnesi resmi, müzede dikkat çekici sergiler arasında. 2014'te restore edilerek yenilenen bu müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe'deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Müzede, eserlerin yanı sıra bal mumundan sahne canlandırmaları ve görüntülü anlatımlar da yer alıyor. Müze'nin bahçesinde ise genellikle Roma ve Doğu Roma Dönemi mezar stelleri, lahitler, küpler, heykeller, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergileniyor.
'KÜLTÜREL DEĞERLERİN KORUNMASINI SAĞLIYOR'
Her fırsatta Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni ziyarete geldiğini belirten Tarih Öğretmeni Emin Kuşçuoğlu, 'Kültürel değerlerimizin korunması, tarihe ve geleceğe olan ilgimizin artması açısından çok önemli. Buradaki her bir eserin, ayrı ayrı anlamı var. Bu müze uzun bir geçmişi yansıtıyor. Böylesine birçok çağı içine alan müze sayısı dünyada çok az. Dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi herkesçe biliniyor. Ama Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yer alan antik çağlara ait eserlerdeki çeşitlilik burada yok. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu toprakları, tarihin her döneminde sayısız kültür varlığının inşasına şahitlik etmiş bir özelliğe sahip. Bize düşen görev bundan sonraki dönemlerde de bu eserleri korumak ve sahip çıkmak. Ülkemizde çok fazla tarihi eser kaçakçılığı yapılıyor. Bizim için çok değerli olan eserler çalınıp kaçak yollarla yurt dışına satılıyor. Bu konuda cezai yaptırımların artması lazım. Kaçakçılık yapan kişilere sadece para cezası verilmesi doğru değil. Müzelerimizi ve müzecilik mesleğini uluslararası seviyeye yükseltmek için elimizden geleni yapmalıyız. Özellikle genç kardeşlerimizi müze ziyaretlerine teşvik etmeliyiz. Her okulun böylesine değerli müzelere gezi düzenlemesi lazım. Kardeşlerimizi geçmişimizle olan bağını öğrenmesi için çaba harcamalıyız. Ülke sınırlarımız içinde yer alan Göbeklitepe gibi insanlık tarihinin en eski tapınağı yer alıyor ama birçok insan hala bu tarihi mirasın değerini anlamış değil' şeklinde konuştu.
'GELEMEYENLER SANAL GEZİ YAPABİLİR'
Bir kamu kurumunda çalışan ve eşi Emin Kuşçuoğlu ile birlikte Türkiye'deki diğer müzelere de gitmeye çalıştıklarını söyleyen Nagihan Kuşçuoğlu ise şunları dile getirdi: 'Tarihi eserler toplumun geçmişle ve gelecek arasında bir bağ oluşturur. Dünyada başka ülkelere bakıyorsunuz olmayan tarihleri ile övünüyorlar. Öyle bir reklam yapıyorlar ki sanki dünyadaki tek medeniyet kendileri. Bizim ülkemizde ise her adımda tarihi güzellikleri görebilirsiniz ama sahip çıkma noktasında eksikliklerimiz var. Son zamanlarda bu konuda duyarlılık seviyemizde artış var ama yeterli değil. Özellikle açık havada bulunan tarihi eserlerimizi korumakta zorlanıyoruz. Yani buraları ziyaret etmesek bile korumak zorundayız. Bazı tarihi eserlerimizi ise restore ederek yok ediyoruz. Bir tarihi eseri restore ederken onu tamamen başka bir şeye çevirmek de doğru değil. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bu konuda son derece titiz şekilde korunuyor. Ankara dışında yaşayanların buraya gelme imkanı yoksa sanal olarak internetten bu müzeyi gezebiliyor. Aynı tadı vermese de en azından bu sayede fikir sahibi olabilirler.'
MÜZES GİRİŞ ÜCRETİ
Burayı ziyaret etmek isteyen kişilerin giriş ücreti olarak 30 TL ödeme yapması gerekiyor. Öğrenci ve öğretmenlere müze giriş ücreti 15 TL iken Rehberlik yapan kişilere, engelli vatandaşlara, 18 yaş altı kişilere ve 65 yaş üstü kişilere giriş ücreti 5 TL. Fakat ziyaretçiler müze karta sahip ise müzeyi bir yıl boyunca ücret ödemeden ziyaret edebilme hakları bulunuyor. Anadolu'da kurulmuş medeniyetler ile ilgili bilgiler barındıran Anadolu Medeniyetler Müzesi dini bayramların birinci günleri dışında her gün saat 08:00 ile 17:15 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.