Türkiye’nin enerji konusunda 22 yılda çok mesafe katettiğini söyleyen Demircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2053 net sıfır karbon ekonomisine dayalı bir ekonomi hedefiyle enerjide dik duruşu başlatmak zorunda olduklarını ifade etti. Demircan, enerjide arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı azaltmak ve aynı zamanda 25 yıllık süre içinde iklim değişikliğinden kaynaklı sıfır karbon üretim ya da enerji dönüşümünün sağlanması gerektiğini kaydetti.
Demircan, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını kendi kaynaklarıyla sağlayabilen bir ülke olmadığına değinerek, “Her ne kadar bu konudaki gayretimizi son 5-10 yılda arttırmış olsak da hem doğal gaz hem de petrol aramalarına çok önemli hız vermiş olsak da geldiğimiz nokta halen Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak ölçüde değil. Fakat Sakarya gaz sahasında yaklaşık günlük 8 milyon civarı ama inşallah çok yakın bir zamanda 10 milyon metreküp civarı üretime geçiyoruz. Gabar’da da şu an 78 bin varil petrolümüz var günlük. Onu da 100 bin varile çıkarmaya çalışıyoruz. Bunların sayısını arttırmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi’nde doğal gaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hidrokarbon çıkarma çalışmalarına hız vermeye çalıştıklarını aktaran Demircan, şunları kaydetti:
“Kömür üretiminde değişik zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan önemlisi maliyet, alternatif yakıtlarla kıyasladığınızda yerli kömür, alternatif yakıtlarla maliyeti açısından rekabet edilebilir durumda değil. Bu kapsamda belirli teşviklerle, en azından özellikle enerjiden kaynaklı dış ticaret açığının azaltılmasında önemi olduğunu bildiğimiz için yani kömürün desteklenmesine yönelik çok yakın zamanda inşallah Sayın Bakanımız Alparslan Bayraktar tarafından da açıklanacak bir hususumuz var. Halihazırdaki kömür santrallerinin sistem içinde maksimum etkin kapasiteye ulaşabilmesini sağlayacak bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyoruz.”
Fotoğraf: AA