Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Polonya, Güney Afrika, Güney Kore ve Birleşik Krallık'taki 15 ülke iş dünyası liderleriyle yapılan küresel anket fosil yakıtlardan yenilenebilir elektriğe hızlı bir geçiş için çok büyük bir destek olduğunu ortaya koydu. Ankete göre, aynı zamanda işletmelerin çoğu, hükümetlerin harekete geçmemesi durumunda yatırımlarını taşıyabileceklerine dair de uyarı veriyor.

Bu kapsamda ankete yanıt veren Türkiye'deki iş dünyası liderlerinin yüzde 98’i elektrik üretiminde fosil yakıt kullanımına son verilmesini isterken, yüzde 81'i önümüzdeki on yıl içinde tamamen yenilenebilir enerjiye geçilmesini, yarısından fazlası (yüzde 55) ise bu dönüşümün sadece beş yıl içinde gerçekleştirilmesini talep ediyor.

Yine temiz enerjiye hızlı geçişin iklime sağlayacağı faydalara ek olarak, üst düzey yöneticilerin yüzde 60'ı fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi enerji güvenliğini artırmanın ve yüzde 62'si de atıl varlıklardan kaçınmanın bir yolu olarak görüyor.

Türkiye'deki şirket yöneticilerinin neredeyse dörtte üçü 2035'e kadar şirket elektriğinin büyük bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edileceğini öngörürken, bir kısmı Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasına yönelik mevcut politikanın yetersiz olduğunu düşünüyor.

Öte yandan ankete katılan küresel orta ve büyük ölçekli şirket yöneticilerinin yüzde 97'si kömür ve diğer fosil yakıtları terk etmeyi, yaklaşık yüzde 78'i ise 2035'e kadar veya daha erken bir tarihte yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine geçişi destekliyor.

Yöneticilerin dörtte üçü yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji güvenliği arasında güçlü bir bağ olduğuna inanıyor, yüzde 77'si yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomik büyümeyle ilişkilendirirken, yüzde 75'i yenilenebilir enerji kaynaklarını istihdam yaratmanın anahtarı olarak görüyor.

Hükümetlerin yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik vermesini isteyen şirket yöneticilerinin yüzde 87'si gelecek 10 yılda kömürle çalışan elektrik kullanımına son verilmesini talep ediyor. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin yüzde 43'ü 2030'a kadar kendi operasyonlarında kömür kullanımını bırakmayı ve yüzde 27'si 2035'e kadar bu hedefe ulaşmayı planlıyor.

Rekabet gücü tehlikede

Söz konusu yöneticilerin üçte ikisi kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını ve yerine yenilenebilir enerji, şebekeler ve depolama tesislerinin getirilmesini ve bu dönüşümün yeni gaz altyapılarını kalıcı hale getirmeden gerçekleştirilmesini istiyor. Meksika, İtalya ve Japonya gibi gaza bağımlı ülkelerde işletmeler yenilenebilir enerjiye doğrudan geçişi destekliyor.

Dünyanın en büyük dördüncü gaz yataklarına sahip ABD'de ankete katılanların yüzde 65'i, kömür sonrası dönemde yenilenebilir enerjiye doğrudan geçişi tercih ediyor.

Öte yandan, iş dünyası liderlerinin yarısından fazlası operasyonlarını ve yüzde 49'u da tedarik zincirlerini 5 yıl içinde yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik sistemlerine daha iyi erişimi olan pazarlara taşıyacaklarını ifade ediyor. Üst düzey yöneticilerin yüzde 89'u tedarik zincirlerini 10 yılda farklı pazarlara taşıyabileceklerini belirtiyor.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU