Hatay Depremzede Derneği, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin birinci yıldönümü öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın açıklamasına; CHP ve SOL Parti’nin yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) da katıldı. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, burada yaptığı konuşmada “Bu felaket değil, afet de değil. İnsanların önlem almaması nedeniyle bir doğa olayının afete dönüşmüş şeklidir” dedi. Japonya’da yaşanan depremleri örnek gösteren Şevkin, “Bugün eğer Japonya’da 7,4 büyüklüğünde deprem yaşanıyor ve sadece 180 insan hayatını kaybediyorsa ve bizim resmi verilere göre 50 bin insanımız yaşamını yitiriyorsa, maalesef hala bu kadar büyük yıkımdan ders almayan bir hükümetle karşı karşıyayız” diye konuştu.

6 Şubat depremleri sonrası TBMM’de kurulan deprem komisyonunu anımsatan Şevkin, bin sayfalık rapor hazırlandığını ancak söz konusu çalışmaların TBMM raflarında “çürümeye terk edildiğini” belirtti. Şevkin, mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

HATAY’IN SORUNLARI SIRALANDI

Öte yandan dernek tarafından yapılan açıklamada, geçen bir yılda süren sorunlara değinildi. Depremin göz göre göre geldiğine vurgu yapılarak iktidarın ve yerel yönetimlerin, gereken tedbiri almadığı savunulurken; bir yıldır deprem bölgesinde süren sorunlar ise şu şekilde sıralandı:

“Çocukların ve gençlerin yaşamış olduğu psikolojik yıkımlarının yanı sıra eğitime dair yaşadıkları derin eşitsizlik de sürüyor. Deprem bölgesinde eğitimde belirttiğimiz sorunların hızlıca çözülmesi gerekmektedir. Yetkililer sesleniyoruz; ‘Kendi çocuklarınızı bu haliyle, bu ortamda okula gönderir miydiniz?’ Çocuklarımızın geleceklerinin karartılmasına izin vermeyeceğiz.

Sağır sultan bile depremin yaşanabileceğini biliyorken ne iktidar ne de yerel yönetimler bu konuda önlem almamışlardır. Zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu, altından fay hattının geçtiği Amik Ovası’na tüm uyarılara rağmen hastanenin, havaalanının, stadyumun yapılmasında ve bu yapılarla birlikte yaşamını yitiren insanların sorumlularının bu yaşanılanlardan sonra özeleştiri vermemesini, istifa etmemesini Hatay halkı olarak unutmuyoruz, affetmiyoruz!

Deprem sonrası yaşlılar, engelli bireyler gibi ampüle bireyler ve kimsesiz kalmış çocuklar gibi vatandaşlardan oluşan devasa dezavantajlı gruplar meydana geldi. Bu vatandaşlarımızın yaşamış olduğu sorunlar görülmüyor, durulmuyor, Yetkililere soruyoruz; ‘Yakınlarınızdan biri dahi bu dezavantajlı gruplardan herhangi birine dahil olmuş olsaydı neler yapardınız?’ Aynısını istiyoruz!”

Kaynak: Merve US ACIOĞLU