CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı İlçesinde arıcılarla bir araya gelerek arıcılık sektörünün sorunlarını yerinde dinledi. 15 yıldır arıcılık yapan üreticilerle don olaylarından sahte bala, tarımsal ilaçlamaların arılara verdiği zarardan devlet desteklerinin yetersizliğine kadar birçok konu konuşulurken üreticiler Gürer’e taleplerini dile getirdiler.

BAL ÜRETİCİSİ DE KRİZDE

“Balda en önemli sorun sahte baldır. Kolay kolay tüketici sahte balı ayırt edemiyor" diyen Gürer "Bu durumda gerçek bal üreticisi sahte bal karşısında direnemeyince arıcılığı bırakma noktasına geliyor. Ülkemizde toplam koloni sayısı 9 milyona ulaşmıştır. Yurt içinde üretimde 120 bin ton civarında olmaktadır. Süzme ve Petek bal olarak üretilen ürünler piyasa da sahte olup olmadığını tüketicinin fark etmesi zor. Bu nedenle sahte bal pazarda yer buluyor" dedi.

DON OLAYLARI BU YIL ÇOK FAZLA ETKİLEDİ

Gürer, zirai don olaylarının arıcılık üzerindeki etkisini sordu. Arıcılar, bu yıl zirai don nedeniyle ağaçların çiçeklerin açmadığını ve arıların beslenemediğini belirtti. Arıcılık yapan Eren Erdoğan

“Şu an arılara bakım yapıyoruz, besleme yapıyoruz. İlkbahar beslemesi yapıyoruz. Şu anki sorunlarımız mevsimsel olarak bu yıl arı ölümlerinin çok fazla olması. Bu, tabii ki doğasal etkenlerden kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra, ilaçlamaların çok yaygın olması ve desteklemelerin yetersiz kalması da sorunlarımız arasında yer alıyor.”

Üretici Eren Erdoğan Bal üretimin de bu yıl düşeceğini belirterek, “Geçmiş yıllarda arılarımızın şu an ürün tüm katta olması gerekirdi. Ancak şu anda hâlâ 7-8 çıtada, hatta bazıları 5 çıtada. Bu durum da donun etkisiyle ve ilkbahardaki çiçek azlığı nedeniyle oluştu,” diye konuştu.

SAHTE BAL SORUNU

Arıcı Eren Erdoğan pazarlama konusunda ballarının sahte ürünler nedeniyle değerini bulmadığını belirterek, “Pazarlamada balımız gerçek değerini bulmuyor, çünkü sahte ballar çok. Yasak, sahte raflardan toplanıyor dense de... Yani, bataklığın kökünü kurutmak lazım diye düşünüyorum. Sivrisineği öldürmek yerine bataklığın kökünü kurutmak lazım." şeklinde konuştu.

Emeklerinin karşılığını alamadığını belirten üreticiler, “Çünkü sahte bal çok. Gerçek arıcıların balı değer bulmuyor. Sahte, arıyı görmeden yapılan ballar var,” ifadelerini kullandı.

ARICILIK EN SORUNLU DÖNEMİNDE

15 yıldır arıcılık yapan Eren Erdoğan geçmiş yıllarda bu kadar sorunlu bir süreç yaşamadıklarını ifade etti. Arıcıların desteklenmesi gerektiğini de belirten Erdoğan, bölgedeki tüm arıcıların aynı sorunu yaşadığını belirterek, “Arıcıların burada biraz daha desteklenmesi lazım. Bahar desteklemeleri mesela... Şeker desteği olabilir, çünkü bugün şeker girdi maliyetleri arıcıları gerçekten çok zorluyor,” dedi.

Arıların bu sene zayıf olduğunu da belirten Erdoğan, “Çukurova’ya gidiyoruz, kışlamayı orada yapıyoruz, yaz döneminde. Çam balı döneminde Aydın, Kuşadası’na gidiyoruz, çeşitli ilçelerine gidiyoruz. Geçen yıl gittik, ama bu yıl arı zayıf olursa gidemeyiz. Şu an zayıf," diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK, DESTEKLER YETERSİZ

Gürer, “Niğde önemli bir üretim alanı. Üreticiler daha önce arıları başka bölgeye götürürken, bu yıl götüremiyorlar. Mazottaki her artış üreticiye yansıyor. Nakliye maliyeti artıyor. Şekerdeki her artış üreticiye yansıyor. Balda biz dünya markası olacağız diyorduk, ama görüldüğü gibi arıcılar da yaşadığı sorunlarla baş başa. Çünkü çiçeğin olmaması, arı için önemli bir beslenmeden uzaklaşma yaratıyor. Bunun yanı sıra, kendi maliyetlerindeki artışla arıcılar için sorun oluşuyor. Bu nedenle arıcılar da destek bekliyor" dedi.

BİLİNÇSİZ ZEHİR KULLANIMI ARICILIĞA ZARAR VERİYOR

Zirai ilaçlamanın arıcılığa zarar verdiğini belirten Gürer “Arıcılığın bir derdi de, açık tarım arazilerinde yapılan ilaçlamalardaki ilacın etkisi. Bununla ilgili de önlemlerin alınması yönünde çağrılarımız geçmiş dönemde olmuştu. Arıların varlığı düşürülerek arıyı öldürmeyecek, yalnızca zararlıya yönelik ilaçların geliştirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

ARI İLAÇLARI DA İTHAL

Arıcı Lütfü Erdoğan, “Biz gerçekten Türkiye arıcısı olarak da sahte balla mücadele etmeye çalışıyoruz. Elimizden de bir şey gelmiyor, yani sesimizi duyuramıyoruz. Raflarda 50 liraya, 60 liraya sahte bal satılıyor, şeker bile değildir yani,” diyerek sahte balın piyasada dolaşımına tepki gösterdi.

Arılar için gerekli ilaçların bulunamadığını da belirten Lütfü Erdoğan, “Ülkemizde arıcılık üzerine yapılan ilaç gerçekten yok. Önemli bir ilaç bu, bu arılarda aynı hayvanlarda olduğu gibi arı biti dediğimiz, arı kenesi dediğimiz sorun var. Bu sebeple dışa bağımlıyız genelde, onu da sürekli bulamıyoruz. yüzde 90’ı ithal. Bunların da fiyatı dövize bağlı. Bir de istediğimiz zaman bulamıyoruz. Yurt dışından gelirse ancak işte öyle bulabiliyoruz.Arı ilacı olmazsa sorun olur.” Dedi.

ARICILIK ZOR İŞ

Arıcılığın zorluğuna dikkat çeken arıcı Lütfü Erdoğan şunları söyledi: “2000-2500 metrelere ağustos gibi çıkıyoruz. Ekim, kasım ayında Ege bölgesine, çam bölgesine gidiyoruz. Orada sağım yapıyoruz, ondan sonra tekrar çıkıyoruz. Çam balı olarak arı sağımını Kuşadası’nda yapıyoruz. Şu an girdi maliyetleri yüksek, fakat ürün ucuz.”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Arıcılıkta da girdi maliyetlerinin artması, ürünün değerini bulmaması sorun. Ama bir de tüketici açısından bakıyorsunuz; tüketici gerçekten iyi bal olup olmadığını bilmediği ürünü almak durumunda kalıyor. O daha şanssız, çünkü yine burada üretilen bal biliniyor. Bu balın da gerçek bal olduğu ortada. Sahte balla uğraşan da yok. Türkiye’de pazara sunulan balın daha dikkatli kontrol edilmesi lazım,” dedi.

LÜTFÜ ERDOĞAN “SAHTE BAL ANALİZ HARİCİNDE ANLAŞILAMAZ”

Bal üreticisi Lütfü Erdoğan sahte balın analiz haricinde anlaşılamayacağını belirterek, “Sahte balı en güzel analiz yapmak. O kadar iyi sahte yapıyorlar ki, her bölgenin florasına uygun esans kullanıyorlar,” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Üreticiler, analiz yapılmadan sahte balı, gerçek balla vatandaşın ayıramayacağını belirtiyorlar. Onun için de vatandaş aldığı yeri, aldığı markayı, aldığı kişiyi doğru seçmeli,” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi