Yerel halk kadar kenti ziyaret eden gezginlerin de ilgisini çeken Gençlik Parkı'nın havuz bakımı devam ediyor. Buna rağmen gece-gündüz demeden parka gelen insanlar, özellikle lunaparkın bulunduğu alana akın ediyor. Sunduğu olanaklar sayesinde 7'den 70'e herkesi kendisine çeken parktaki restaurant ve kafeler de kalabalıktan nasibini alıyor.
275 BİN METREKARE ALANA SAHİP
Altındağ'ın Ulus semtinde yer alan Gençlik Parkı'nın 275 bin metrekare alan üzerine kurulduğu tahmin ediliyor. 61 bin 724 metrekare sert zemin, 45 bin 782 metrekare (havuz yüzey alanı) sulu alan ve bin 790 metrekare çocuk oyun alanı bulunuyor. Yaz döneminde 217 bin 100 adet çiçek dikilen havuz kenarlarının görüntüsü parkı daha da çekici kılıyor. Alan üzerinde mevcut ağaç miktarı 2 bin 868 adet olup, yenileme kapsamında 253 bin 283 adet çalı kullanıldığı tahmin ediliyor.
GENÇLİK PARKI'NIN TARİHİ
Başkentin sembollerinden birisi sayılan parkın inşası için önce İncesu Dersi'nin taşkın alanı olan bataklık kurutulup ve 'Ay-Yıldız' isimli futbol sahasının bir bölümünün kullanılmasına karar verildi. Ardından 1936 yılında Fransız Mimar Theo Leveau'nun tasarımına bağlı kalınarak, 600 bin Türk Lirası bütçe ile parkın inşa sürecine geçildi. Bu süreç dahilinde İncesu'dan nakledilen suyun doldurulacağı bir havuz, çiçek ve kuş bahçeleri, kahve, gazino, açık hava tiyatrosu, çocuk oyun alanı ve yüzme havuzu gibi yapı ve alanların inşası planlandı. Ancak başlangıç tarihinden kısa bir süre sonra çeşitli nedenlerden dolayı parkın inşası askıya alındı. 3 yıllık bir bekleyişin ardından yeniden başlayan inşa çalışmaları, 1943'te tamamlanarak parkın açılışı yapıldı.
LUNAPARKIN AÇILIŞI
Yeşil alana Lunapark 1951 yılında kuruldu. 1957 yılında parkı dolaşmak isteyenlerin işini kolaylaştıran 2 minyatür tren (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) TCDD gözetiminde hizmete alındı. Bu dönemde parka yapılan bir başka eklentiyse günümüzde de kullanılmaya devam eden nikah salonu oldu. Ancak vatandaşlara sunduğu tüm bu güzel olanaklarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kentsel parkı, 2000'li yılların başında kaderine terk edilip, güvenlik açısından son derece sakıncalı bir kimliğe bürünmüştü.
BAŞTAN İNŞA EDİLDİ
Bakımsızlık nedeniyle kapatılan park 2007 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan projeyle neredeyse baştan inşa edildi. Harikalar Diyarı, Altınpark gibi projeleri kente kazandıran Öner Tokcan'ın imzasını taşıyan ve 23 ay süren çalışmalar sırasında mevcut yapılar yenilenirken; Ankara Büyükşehir Tiyatro Binası, Kültür Merkezi, 43 büfe, çay bahçesi, pastane, kapalı otopark ve Gençlik Merkezi inşa edildi.
PARKIN 6 GİRİŞİ VAR
Park, Ankara Tren Garı ile Opera Binası arasındaki 28 hektara yakın bir büyüklüğe sahip alanı kaplıyor. Parka giriş farklı noktalardaki 6 kapıdan gerçekleştiriliyor. Her birinde güvenlik kontrolünün yapıldığı bu kapılara Ulus, Gar, Genlik, Metro, Lunapark ve 19 Mayıs isimleri verilmiş.
NELER YAPILABİLİNİR
Park özellikle yaz mevsiminde pek çok konuğu ağırlıyor. Eğlence amaçlı olarak buraya gelenler, vakitlerinin büyük kısmını 25 bin metrekarelik alanı kaplayan lunaparkta harcamayı tercih ediyor. Bu kısımda en fazla ilgiyi 150 metre çapındaki dönme dolap ile 45 metre yüksekliğe çıkan asansör çekiyor. Eğer Ankara'nın kendine özgü kent manzarasını fotoğraflamak isterseniz, 50 metre yüksekliğe çıkan dönme dolaba öncelik verebilirsiniz. Lunaparktaki her oyuncak için sabit bir ücret ödemek gerekiyor. Bu ücret kişi başı 5 TL olarak belirlenmiş. Biraz sakinlik arıyorsanız veya günün getirdiği stresten arınmak istiyorsanız, parkın yürüme alanlarında uzun turlar atabilirsiniz. Gençlik Parkı'nda yapılacak aktiviteler, en az Harikalar Diyarı ve Göksu Parkı'ndaki kadar çok yönlülük taşıyor. Eğer, parka sabah saatlerinde gidecek olursanız, parkın nezih mekanlarında güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun yanında, öğle yemekleri için veya atıştırmalık bir şeyler için bile, parkta bulunan mekanlar tercih edilebilir. Parkın en önemli aktivitesi lunaparktır.