İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ocak 2021 İş Cinayeti Raporu'nu açıkladı. Rapora göre Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi cinayetlerinin en çok yaşandığı ilk üç il, İstanbul (20), Mersin (12), İzmir (11) oldu. Yine rapora göre Kovid-19 sebebiyle ölüm, iş cinayetlerinde yüzde 41 oranla birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 17 ile trafik/servis kazası ve yüzde 9'unu da ezilme ve göçük sebepleri izledi 'Salgın Yönetimine Karşı Direniş ve Dayanışma Kazanacak' başlığıyla kamuoyuna duyurulan raporda, salgın koşullarında Türkiye'yi ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışan sömürü düzeninin işçileri virüsten korumak yerine daha çok çalıştırdığı belirtilerek, şöyle denildi: 'Yasalarla, yönetmeliklerle, fabrikalara özel faaliyet izinleriyle, kapalı devre çalışma sistemiyle ve teşviklerle patronlar semirtilirken, işçilere sefalet ücreti reva görülüyor, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almayan işyerlerini koruyan 'çarklar dönsün' anlayışıyla işçi kırımı meydana geliyor...' Raporda Kovid-19 nedeniyle işçi ölümlerine özel bir vurgu yapılarak, 'Kovid-19 nedeniyle on binlerce işçi hastalanırken tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti' denildi.

'EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ KOVİD-19'

İSİG'in Ocak ayına ilişkin raporundan öne çıkanlar şöyle:

• 199 emekçinin 177'si ücretli (işçi ve memur), 22'si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

• Ölen işçilerin 13'ü kadın, 186'sı erkek. bir çocuk da iş cinayetinde can verdi.

• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor.

• Göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. Bunlardan üçü Somalili, ikisi Afganistanlı, biri Azerbaycanlı, biri Moldovyalı, biri Suriyeli, biri Ukraynalı

• Ölen işçilerin 14'ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

• İş cinayetleri en çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.

• Kovid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro, güvenlik, belediye, tekstil, metal, konaklama, kimya, banka ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.

• En çok iş cinayeti 20 ölüm ile İstanbul'da yaşandı. İstanbul'u sırasıyla Mersin, İzmir, Samsun, Adana, Manisa ve Tekirdağ izledi.

• Ölümler en çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.

• Kovid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro, güvenlik, belediye, tekstil, metal, konaklama, kimya, banka ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.

• 15-17 yaş grubunda 1 işçi,18-27 yaş grubunda 21 işçi, 28-50 yaş grubunda 97 işçi, 51-64 yaş grubunda 51 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 20 işçi ve yaşını bilinmeyen/ öğrenilemeyen 9 işçi hayatını kaybetti.

• 20 ölüm İstanbul'da; 12 ölüm Mersin'de; 11 ölüm İzmir'de; 9 ölüm Samsun'da; 8'er ölüm Adana, Manisa ve Tekirdağ'da; 6'şar ölüm Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa'da; 5'er ölüm Ankara, Antalya, Hatay, Muğla ve Somali'de; 4'er ölüm Çorum, Denizli, Kayseri, Kırşehir, Osmaniye ve Zonguldak'ta; 3'er ölüm Nevşehir ve Trabzon'da; 2'şer ölüm Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Kütahya, Malatya, Ordu, Sakarya ve Tokat'ta; 1'er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Bingöl, Burdur, Düzce, Elazığ, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Moritanya, Niğde, Rize, Sivas, Şırnak, BAE ve Sao Tome-Principe meydana geldi.

Editör: Haber Merkezi