Basit usule tabi mükelleflerle ilgili 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yeni bir dönem başlıyor.

Basit usulle ilgili bu kapsamlı değişiklik eylül ayında devreye girmişti. Taksiler, dolmuş, minibüs, otobüs gibi şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar basit usulden yararlanamayacak. 13 büyükşehirde mal alım satımı, otel, lokanta faaliyeti gibi basit usul kapsamı dışında olan işler, diğer 17 büyükşehirde de kapsam dışına çıkarılıyor. Daha önce aynı hasılatı elde eden lokantacı iki mükelleften Ankara’da olan gerçek usulde, Aydın’daki basit usulde vergi ödüyordu. Bunlar eşitlendi. Bu mükellefler 2026 yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirecekler. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, gelir vergisinden istisna olup, bu mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamesi de vermiyor.

1 Ocak 2026 tarihinden itibaren Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van olmak üzere 17 büyükşehir de basit usul kapsamından çıkılıyor.

Bu düzenlemelerden sonra, mahalleye dönüşmüş belde ve köylerdeki küçük mükelleflerin yaşayabileceği muhtemel olumsuzlukların önlenmesine yönelik talepler gelmişti. Şimdi bu taleplerin değerlendirilmesinin ardından yeni bir karar alındı.

Basit usule tabi esnafla ilgili geçen hafta ise bir başka değişiklik yapıldı. Bu adım küçük ölçekli işletmeleri koruyacak yönde devreye alındı.

Büyükşehirlerde mahalleye dönüşen ve nüfusu 2 binin altında olan bazı köy ve beldelerdeki mükelleflerin basit usulde vergilendirmeden yararlanmaya devam etmesine imkan tanındı.

Kararla, 30 büyükşehirde yer almasına rağmen, mahalleye dönüşen ve nüfusu 2 binin altında olan bazı köy ve beldelerdeki mükelleflerin vergilendirmede basit usulden yararlanmaya devam etmesine imkan tanındı. Böylece büyükşehirlerde rekabet eşitsizliği ve kayıt dışılığın azaltılması, belde ve köylerdeki küçük işletmelerin korunması hedefleniyor.