Ebru APALAK

TRAVELEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı, bugün ATO Congresium'da başladı. Fuarın açılışında Ankara Klasik Türk Müziği Korosu dinleti, Ankara Seğmenleri ise gösteri yaptı. İki yüzden fazla seyahat acentesiyle yerel yönetimin katıldığı fuar, 19 Kasım'da bitecek.

Fuarın açılış konuşmalarını Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptı.

“YURT DIŞINA UÇUŞLARDA GERİDE KALIYORUZ”

ATO Başkanı Gürsel Baran, "turizmin kalbinin dört gün boyunca Ankara'da atacağını" söyledi. Kentin termal kaynaklar bakımından zengin olduğuna dikkat çekerek, Ankara’nın "gözde bir destinasyon" olmaya aday olduğunu belirtti.

Baran, Ankara’nın yurt dışına doğrudan uçuş konusunda geride kaldığını, buna dair farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Bugüne dek yaklaşık kırk noktaya doğrudan uçuşun başlatılmasını sağladıklarını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Birkaç saatlik uçuş mesafesinde 1,6 milyarlık nüfusa ulaşabilecek bir konumda olmamıza rağmen maalesef yurt dışı uçuşlar konusunda geride kalıyoruz. Geçmişte ısrarlı taleplerimizle 40'a yakın destinasyona direkt uçuş başlatılmıştı. Bugün hem bu sayı gerilerde hem de direkt uçuş biletleme maliyetleri, aktarmalı uçuşlara nazaran daha yüksek. Bu tablonun en kısa zamanda değişeceğine inanıyoruz.”

ANKARA VALİSİ ŞAHİN:HEDEF İKİ-ÜÇ MİLYON TURİST

Vali Vasip Şahin, konuşmasında Ankara’da turizmin gelişmesi için çalıştıklarını belirtti. Başkente yıllık 700 bin turistin geldiğini aktararak, bu sayının kentin potansiyelinin altında olduğunu dile getirdi. Şahin, bu sayıyı en kısa zamanda iki-üç milyona çıkarmayı amaçladıklarını duyurdu.

BAKAN ERSOY:SAĞLIK TURİMİ GELİRİ 1,1 MİLYAR DOLAR

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında ilin turizmin verilerini aktardı. Ankara'nın sağlık ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyeli olduğunu vurguladı. Ersoy, Ankara’daki sağlık tesisi sayısının 406, aracı kuruluş sayısının 113 olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 337 bin yabancı hasta 2,3 milyon geceleme gerçekleştirmiştir. 2021'de 756 milyon dolar olan gelir, 2022'de 1,1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaşmıştır.”

İki ay önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültü Mirası Listesi’ne Ankara’dan giren Gordion antik kentiyle Ahi Şerafettin Camii'den (Arslanhane Camii) bahsetti. Türkiye'nin UNESCO'nun listesindeki eserlerini çoğaltması temennisinde bulundu. Atatürk Kültür Merkezi binasında Türk Tarihi Müzesi kurmayı planladıklarını açıkladı. Ersoy, fuara 75 binden fazla ziyaretçinin katılmasını beklediklerini söyledi.

“ANKARA’NIN TURİZMDE ÇOK DAHA İYİLERİNİ BAŞARMASINI İSTİYORUZ”

Fuar açılışında son konuşmayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptı. Yılmaz, Ankara’nın “Türkiye Yüzyılı”nda “ikinci büyük ekonomik merkez olarak öncü bir rol oynayacağına” inandığını kayda geçirdi.

Türkiye'de turizmin pandemiden olumsuz etkilendiğini ancak pandemiyi hızlı atlattığını, turist sayısı ve turizm gelirlerinde “tarihi rekorlara imza attıklarını” söyledi. Kış turizmiyle termal turizme yatırım yaptıklarına değinerek, Ankara’nın doğa, kültür, tarih ve inanç, termal ve sağlık turizmi alanlarında turizm çeşitliliği potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, kentin turizm potansiyeline ilişkin “Başkent Ankara’nın uluslararası pazarda önemli bir varış noktası haline gelmesi ve turizmiyle cari işlemler dengesine katkısının artması bu doğrultuda son derece önemlidir. Sahip olduğu büyük potansiyel, ulaşım avantajları ve başkent kimliği göz önünde bulundurulduğunda Ankara’nın turizmde çok daha iyilerini başarmasını istiyoruz.” diye konuştu. Fuarın turizm hedeflerine olumlu katkı yapacağını ve ilin turizm potansiyelini daha iyi bir şekilde ortaya çıkaracağını öne sürdü.

Editör: Ezgi Bardakçı