Türkiye’nin içinde bulunduğu Euromelanoma Kampanyası gelecek nesilleri korumak için harekete geçti. Cilt kanseri farkındalığını arttırmayı amaçlayan Euromelanoma Avrupa ‘Çocuklarımızın bir cilt kanseri sorunu var’ temasıyla yürüttüğü kampanyada özellikle çocuklarda güneşten korunma bilinci oluşturmayı hedefliyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yayımlanan verilere göre Avrupa’da yıllık cilt kanseri vaka sayısı 2050 yılına kadar yüzde 40 artış göstererek 680 bine ulaşması bekleniyor. Türk Dermatoloji Derneği de Türkiye’de görülme sıklığı artan cilt kanserinin erken dönemde tespiti ve farkındalık oluşturmak için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri kanseri taraması başlattı.

Türk Dermatoloji Derneği’nde yapılan basın toplantısında taramaların ülke genelinde 10 gün devam edeceği bildirildi. Ankara’da ise Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi ve Sincan Eğitim Araştırma Hastanesi tarama yapacak hastaneler arasında. Taramalarda kişilerin bütün vücut muayeneleri yapılacak. Herhangi bir risk olup olmadığı belirlenecek. Vatandaşlara deri kanserinden korunma yolları ve güneş koruyucu kullanımının önemi aktarılacak.

“GÜNEŞ KREMİ KULLANIM ORANI AZALIYOR”

Türk Dermatoloji Derneği Dermatoonkoloji Çalışma Grubu Üyesi ve Euromelanoma Türkiye Başkanı Prof. Dr. Bengü Nisa Akay dernek genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında güneş kremi kullananlarının son 10 yılda yüzde 82’den yüzde 48’e düştüğünü belirtti. Solaryum kullanım oranlarının ise yüzde 8’den yüzde 12’ye çıktığına dikkat çekti. Deri kanserinde en önemli hususun vücuda yayılmasını engellemek olduğunu ifade eden Akay, erken tanı ve korunmanın önemine vurgu yaptı.

En önemli korunma yöntemlerinden birinin güneş kremi olduğunu ifade ederek koruyuculuk etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış, testlerden geçmiş, dermokozmetik ürünlerin tercih edilmesi ve bu ürünlerin eczanelerden alınması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Whatsapp Image 2025 05 21 At 09.42.41

“18 YAŞINDAN ÖNCE CİDDİ GÜNEŞ YANIĞI YAŞAYANLAR RİSK ALTINDA”

Prof. Dr. Akay, cilt kanserinin artık daha genç yaş gruplarında görüldüğüne işaret ederek, riskli gruplara dikkat çekti: “Açık tenli, sarı saçlı, yeşil veya mavi gözlü, çillenmeye yatkın cilt tipi olanlar, omuzlarında, yüzünde çillenme bulunanlar, özellikle 18 yaşına kadar en az bir kere su toplayacak şekilde güneş yanığı olanlar risk grubunda yer alıyor. Ayrıca aile hikayesi, birtakım genetik hastalıklar da riski artıran faktörler."

KOLLARINDA 20'DEN FAZLA "BEN" OLANLARA YILDA BİR KEZ KONTROL UYARISI

Vücuttaki benlerin de büyüyüp büyümediğinin mutlaka takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Akay, "Özellikle vücudunuzda 50'nin üzerinde, kollarınızda ise 20'nin üzerinde 'ben' varsa bunlar melanom kanseri gelişimi açısından risk faktörleri. Bu riskleri taşıyan insanların mutlaka belli periyotlarda, en azından yılda bir bilgisayarlı dermatoskopi cihazlarıyla taramalarının yapılması gerekiyor." dedi. Prof. Dr. Akay, dermatoskopi taramalarında kişilerin benlerinin kayıt altına alındığını ve bende oluşan en ufak bir değişikliğin bile bu şekilde saptanabildiğini, böylelikle kanserin çok erken aşamada yakalanabildiğini söyledi.

"SOLARYUM CİDDİ RİSKLERE SEBEP OLUYOR"

Solaryumun da cilt kanseri açısından ciddi bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Akay, "Solaryum deri kanseri açısından ciddi risklere sebep oluyor. Bizim tavsiyemiz solaryuma hiç girilmemesi. Bir kez solaryuma girmek bile melanom riskini katlayarak artırıyor" uyarısını yaptı.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI