Zehra ŞAHİNDOKUYUCU Ankara Dergiler Platformu'nun çağrısı üzerine Cumhuriyet'in 100’üncü yılında Ankara'yı kültür başkenti yapmak için kültür sanat edebiyat alanında yapılabilecek çalışmaları birlikte planlamak ve beraber mücadele vermek üzere bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Yazar Arzu Kök ve Yazar Zeki Afacan tarafından Ankara Dergiler Platformu’nun kuruluş öyküsü ve bugüne kadar yaptıkları çalışmaların anlatıldı. Ardından toplantının ilk bölümünde Ankara’nın kent kimliği konusundaki görüşler dile getirilirken ikinci bölümünde Ankara’nın yeniden kültür ve sanatın başkenti olabilmesi adına kültür, sanat alanında yapılabilecek çalışmalar tartışıldı.

Yazarlar Sendikası Ankara Temsilciliği, Özgür Sanatçılar Derneği, ASTAD (Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği), Çankaya Belediyesi Belediyesi Kent Konseyi, Bağımsız Tiyatro Birliği. Patika Dergisi, Lacivert Dergi, Özgür Sanat Dergisi, Öykü Şiir Dergisi, Ekin Sanat Dergisi. Çankaya Belediyesi Kültür Müdürlüğünü temsilen ise Kültür Müdürlüğü Üst Sorumlusu Serhan Sarıkaya katıldı.

Toplantıda konuşan Solfasol Gazetesi’nden Akın Atauz, “Bir kentin kimliğini oluşturan esas unsurlar o kente ait kültür sanat ve edebiyat eserleridir. Söyleminden sonra özetle, Ankara'nın gerçek anlamda bir kültür kenti olduğunu; kültürün, sanatın hemen her dalında ve edebiyat alanında birbirini etkileyen ve birbirini geliştirmek üzere etkileşim yaşayan aydınların yaşadığı bir kent olduğunu söyledi. Ayrıca Ankara’nın aslında kültür ve sanatın filizlendiği, fidan haline geldiği ve meyve vermeye başladığı sırada sanatçılarını farklı illere kaptırdığını dile getirdi. Ankara’da yetişmiş olan sanatçıların bu kentten ayrılmalarının iki nedeni olduğunu, birincisinin daha özgür bir ortam arayışı, ikincisinin ekonomik olduğunu söyledi. Ankara’nın başından beri kültür ve sanatı ciddiye aldığını ve en güzel eserlerin üretildiği kent olduğunu da ifade etti.

Bağımsız Tiyatrolar Birliği’nden Kımız Bozkır, Ankara’nın tiyatro sanatçısı yetiştiren bir kent olduğunu ve tiyatro sanatını ciddiye aldığını dolayısıyla tiyatro seyircisinin de özgün bir kimlik kazandığını ve Ankara Seyircisi kavramını ortaya çıkarmıştır. TRT’nin seslendir- me işlerini Ankara’da bitirip İstanbul’a taşıması sonucu Ankara’dan tiyatrocu göçü başladığını ifade etti.

Çankaya Kent Konseyi Başkanı Mustafa Coşar, önümüzdeki sürecin aile kavramı üzerinden, eğitim üzerinden, kültür sanat edebiyat üzerinden biçimlendirilmeye çalışılacağı dolayısıyla belediyelerin bu alanda sanatçıları desteklemeleri gerektiğini söyledi. Yazarlar Sendikası Ankara Temsilcisi Süreyya Köle, Ankara okuru bilinçli bir okur olduğunu, kültür, sanat, edebiyat alanında yapılacak çalışmalarda belediyelerin destek olması gerektiğini ifade etti.

Ressam, Heykeltraş Uygur Orhan, sanatçının halka ulaşması için sanatı sokağa taşımak gerektiğini söyledi. Orhan, “Sokaklarda eskiden sanat vardı, ama artık sanat sokaklarda eskisi kadar yok” diye konuştu.

Şair Mehmet Ercan, “Bütün sanatçıların birlikte hareket etmesi ve halka temas etmesi gerekiyor” dedi. Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği’nden Tekin Sülün, birbirimizi, Ankara'yı daha yakından tanımak ve daha güçlü dostluklar kurmak için kent gezisi önerisi getirdi.

Çankaya Belediyesi Kültür Müdürlüğü adına Serhan Sarıkaya: Çankaya Belediyesi’nin 29 semt evi 12 kütüphanesi olduğunu, oluşturduğumuz bu platformun Ankara’da yapılabilecek kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri için tüm bu alanları kullanabileceğimizi ifade etti.

Gazeteci Zehra Şahindokuyucu, kültür, sanat edebiyat alanında birlik ve dayanışma ile çok güzel çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Toplantının sonucunda şu sonuçlar elde edildi: Ankara Dergiler Platformu olarak başlattığımız çalışmanın artık Ankara Kültür-Sanat-Edebiyat Platformu olarak devam etmesine karar verildi. Bu platformun daha da genişletilerek hep birlikte çalışmanın gerekliliği konusunda fikir birliğine varıldı.

Genel olarak, çocuklara öykü-şiir yarışmaları düzenlemek, bir sanat sokağı oluşturmak, park ve sokak gibi kamuya açık alanlarda etkinlikler gerçekleştirmek, Sanat karavanları, gezici kütüphane, Ankara gezileri yapmak, kitap fuarı, belki bir sinema platformu oluşturmak, festivaller düzenleme önerileri geldi. Ancak bu öneri ve projelerin net bir şekilde oluşturulup yazılı hale getirilmesi ve bir sonraki toplantıda konuşulup tartışılarak önümüze altı aylık bir program koyma fikri kabul edildi. Kültür Sanat Edebiyat Platformu adı altında yapılan toplantıya sekiz dergi, üç yayınevi, beş sivil toplum örgütü, gazeteciler ve Çankaya Belediyesi Kültür Müdürlüğü katıldı.

Editör: Sezer Ç.