Doku Medikal halkın deprem konusunda daha bilinçli olması gerekliliğinden yola çıkarak, Akut Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki'yle Türkiye'de deprem gerçeği konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide Türkiye'deki fay hatları, deprem sonrası yaşanan afet, afet yönetimi, ilk yardım ve o dönemde neler yapılabileceği konusunda bilgilerini paylaşan Nasuh Mahruki, çalışanların sorularını yanıtladı.
'HEPİMİZ POTANSİYEL DEPREMZEDEYİZ'
Bir deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'nin deprem gerçeğinin altını çizen Mahruki; 'Hepimiz potansiyel depremzedeyiz. Türkiye dünyada en riskli 10 ülkeden biri. Tarım alanları imara açılmamalı. Kayalık zemin daha dirençli olduğu için ivmesi daha azdır. Koskoca bir coğrafya yerinden oynuyor. Devasa bir güç var depremde. Kırılma süreci yumuşak zemine gelince şiddet artıyor, bina da sağlam yapılmamışsa dayanamıyor' diye konuştu.
Deprem sonrası yıkımlarda ise acil kurtarmanın önemine değinen Nasuh Mahruki, 'En kötü plan plansızlıktan iyidir. Deprem bir doğa olayı. Kar gibi, yağmur gibi. Afet ise depremdeki yıkımlardır. Türkiye'deki fay hatları biliniyor. Bu nedenle öncesinde önlem almak çok önemli. Deprem gerçeğiyle karşılaştığımızda ise ilk anda seferberlik ilan edilmeli. Çok hızlı müdahale edilmeli. Enkazdan insanları ilk 24 saatte kurtarırsınız. Her geçen gün ve saat kurtarılmalar azalır' diyerek acil kurtarmanın önemini vurguladı.