İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılının ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan raporunu yayımladı. Buna göre, yılın ilk üç ayında en az 425 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Her gün en az beş işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, işçi ölümlerinde ilk sırada inşaat işkolu geldiği ifade edildi. Bu kapsamda, raporda 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde süren inşaat faaliyetleri sırasında 32 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda yer alan diğer bilgiler ise özetle şu şekilde:

“Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında yaptıkları işlerde de can kayıpları sürüyor. Sadece bu inşaatlara çalışmak için giden 6 işçi arkadaşımızı kaybettik. Şoförlerin ölümü trafik kazası olarak görülüyor. Oysa yoğun aşırı-fazla-yoğun çalıştırma, araçların bakımının yetersizliği ve yol sorunları birçok şoförün (tır, kamyon, servis minibüsü, taksi vd.) ölümüne yol açıyor. Üç ayda 58 şoför arkadaşımızı kaybettik.”

Ticaret Bakanlığı, 4 yılda 80 bin işletme ve 500 bin ürünü denetledi Ticaret Bakanlığı, 4 yılda 80 bin işletme ve 500 bin ürünü denetledi

MOTO KURYELER GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYOR

Raporda ayrıca, pandemi sürecinden sonra yaygınlaşan moto kuryelik mesleğine de yer verilerek, bu meslek grubundaki işçilerin güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekildi. Raporda, “Üç ayda en az 14 moto kurye arkadaşımızı kaybettik, onlarca arkadaşımız yaralandı” ifadeleri yer aldı.

31 Mart yerel yönetim seçimleri sona erdiğinin, ancak belediyelerdeki iş cinayetlerinin gündem olmadığının belirtildiği raporda, en az 15 belediye işçisinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

EN FAZLA KAYIP SANAYİ SEKTÖRÜNDE YAŞANDI

Raporda, işçi ölümlerinin sektörlere göre dağılımına da yer verildi. Buna göre; 177 sanayi sektörü işçisi, 105 inşaat sektörü işçisi, 105 hizmet sektörü işçisi ve 38 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti. En fazla ölümün gerçekleştiği bölgenin ise İstanbul merkezli olmak üzere, Çorlu-Gebze hattı olduğu ifade edildi.

Ayrıca yılın ilk üç ayında 16 çocuk içinin de iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiği ifade edildi

Muhabir: Merve US ACIOĞLU