Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 125 milyonluk nüfusa sahip Japonya’da Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, 9-12 Mart 2027 tarihlerinde Tokyo Big Sight’ta düzenlenecek 52. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı Foodex Japan 2027’ye Türkiye millî katılım organizasyonu gerçekleştirilecek.
“Japonya, Türk gıda ihracatçıları için önemli bir pazar”
Foodex Japan Fuarı’nın 2027 yılında 52’nci kez düzenleneceğini belirten EİB Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, Türk gıda ihracatçılarının yaklaşık 30 yıldır Ticaret Bakanlığı desteğiyle fuarda yer aldığını ifade etti.
Japonya’nın gıda ihtiyacının yalnızca yüzde 40’ını yurt içi üretimle karşılayabildiğine dikkat çeken Öztürk, ülkenin Türk gıda ihracatçıları açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Japonya gıda ithalatında büyük bir pazar. Gıda kalitesine ve güvenliğine azami dikkat ediyorlar. Zor beğenen ancak çalışmaya başladıktan sonra sadık bir pazar. Türk gıda ihracatçılarımızı Japonya’da Foodex Fuarı’nda yerlerini almaya davet ediyoruz.”
Foodex Japan’ın yalnızca Japonya’ya değil, Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarına açılmak isteyen firmalar için de önemli bir platform olduğuna işaret eden Öztürk, Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatındaki gelişimi şu sözlerle değerlendirdi:
“Japonya’ya son 5 yılda gıda ihracatımız yüzde 60’lık artışla 210 milyon dolardan 335 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Japonya’ya gerçekleştirdiği her 100 dolarlık ihracatın 52 dolarını Türk gıda sektörü gerçekleştirdi. En çok ihraç edilen ürün 80 milyon dolarla orkinos olurken, makarna, zeytinyağı, kuru meyveler, meyve sebze mamulleri, fındık, konserveler öne çıkan ihraç ürünlerimiz. Foodex Fuarı’na 2026 yılında 76 ülkeden 3.238 firma katılırken, ziyaretçi sayısı 74 bine ulaştı.”
Japon alıcılarla ikili iş görüşmeleri yapılacak
Türkiye, Japonya’ya yönelik gıda ihracatını orta vadede 500 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda Ege İhracatçı Birlikleri, Foodex Japan 2027 kapsamında Türk firmaları ile Japon satın almacıları ikili iş görüşmelerinde bir araya getirecek.
Fuar süresince Türk gıda ürünlerinin Japon tüketicilere tanıtılması amacıyla çeşitli etkinlikler de düzenlenecek. Japon sosyal medya içerik üreticilerinin desteğiyle ürün tanıtımları yapılacak; Japonya’ya ihracatta öne çıkan gıda ürünleriyle hazırlanan menüler ve suşi tadım etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Program kapsamında ayrıca Türk şaraplarının tanıtılacağı bir tadım etkinliği ile Türk zeytinyağı semineri düzenlenecek. Bu etkinliklerle Türk gıda ürünlerinin bilinirliğinin artırılması ve Japonya pazarındaki ticari bağlantıların güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Şef Osman Serdaroğlu, Otsuma Women’s University’de uygulamalı ders verecek
Ege İhracatçı Birlikleri koordinasyonunda yürütülen “Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi” Turquality Projesi kapsamında, Türk mutfağı 3-5 Kasım 2026 tarihlerinde Otsuma Women’s University’de tanıtılacak.
Michelin yıldızlı şef Osman Serdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek programda, Türk gıda ürünleri kullanılarak hazırlanan menüler üzerinden uygulamalı dersler verilecek. Etkinliklerde Türk mutfak kültürüne ilişkin sunumların yanı sıra yemek hazırlama gösterimleri, uygulamalı çalışmalar ve tadım etkinlikleri düzenlenecek.
Ege İhracatçı Birlikleri, Japonya’da Türk gıda ürünlerinin tanıtımını ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan çalışmalarında Tokyo Ticaret Müşaviri Sedat Yıldız’ın desteğinden de yararlanacak.

