Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), çağın en kritik konuları arasında yer alan, dünyada giderek büyük önem kazanan yapay zekâ ve dijitalleşmenin getirdiği teknolojilerin hukuki boyutlarını masaya yatıracak. Bu kapsamda hazırlanan “Uluslararası Yapay Zekâ Hukuku ve Hukukta Dijitalleşme Sempozyumu”nu 8-9 Mayıs tarihlerinde Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) gerçekleştirecek.
Türkiye’nin bu alandaki düzenlemelerini şekillendirmek, küresel standartlara uyum sağlamak ve teknolojinin getirdiği fırsatları en verimli şekilde değerlendirmek adına programlanan ERÜ Sabancı Kültür Merkezindeki sempozyum, derinlemesine bir analiz ve tartışma platformu sunmak amacıyla düzenleniyor.
Dijitalleşmede stratejik adım
Türkiye’nin yapay zekâ teknolojileri ve hukukun dijitalleşmesi konularında regülasyon ihtiyacı özel bir öneme sahip olduğunu ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye’nin bu alandaki düzenlemelerini şekillendirmek, sempozyumun küresel standartlara uyum sağlamak ve teknolojinin getirdiği fırsatları en verimli şekilde değerlendirmek adına çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Yapay zekâ teknolojilerinin hukuki düzenlemeler üzerindeki etkisini ve küresel regülasyon ihtiyaçlarını tartışmayı hedeflediğini söyledi.
Programla Regensburg, Zürih, Saarland, Coventry, Liverpool John Moores, Freiburg, Antilles ve Sharjah gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden, konularında uzman isimler bir araya gelecek. Katılımcılar arasında yapay zekâ hukuku, sözleşme hukuku, sigorta hukuku, veri koruma, fikri mülkiyet ve ceza hukuku gibi alanlarda çığır açıcı çalışmalara imza atan akademisyenler yer alacak.