Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasıyla yeni zam oranları da belli oldu. Konuya ilişkin bir değerlendirme de  Sağlık Hizmetleri Sendikası (Sahim-SEN) Başkanı Özlem Akarken’den geldi. Akarken, ‘‘Sendikalar, toplu sözleşme görüşmelerinde rakamsal verileri iletmede yetersiz kalmakta. Bugün geldiğimiz durumda, yetkiyi elinde bulunduranlar siyaset üstü sendikacılığı gerçekleştirememekte ve doğruları çarpıtanlar yüzünden her geçen ülkemiz daha fazla fakirleşiyor.’’ dedi.

“Tasarruf tedbirlerinin ve faiz artırımının enflasyonu azaltma amacı taşısa da, üretim ve yatırım alanlarında olumsuz etkiler yarattığını ve gelir dağılımını da adaletsiz hale getirdiğini” savunan Akarken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hekim maaşları üzerinden meslek grupları kıyaslama yapılan  bir siyaset anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitime verilen değer her geçen gün azalmakta, yeni eğitim politikaları ile geleceğimiz karanlığa sürüklenmekte. Çalışma koşulları her gün daha da zorlaşmakta, memur emeklileri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor ve geçinmekte zorlanıyorlar’.’

‘TASARRUF ÇÖZÜM DEĞİL, SORUN’

Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Akarken, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enflasyonun somut gerçekleri, sıkı para politikalarının enflasyonu düşürmediğini, alım gücünü zayıflattığını ve geçim zorluklarını artırdığını göstermekte. Adil ve doğru sonuçlara ulaşmak için siyasetin ve karar vericilerin, enflasyonun sebebini emekçiler ve emekliler gibi göstermekten vazgeçmesi gerekmekte. Dünya Enflasyon Ligi'nde üçüncü sıradaki yerimizi istikrarlı bir şekilde korumaktayız. Sıkılaştırma politikaları, alım gücünü eritiyor ve geçim sıkıntısını büyütüyor. Ekonominin düzelmesi için üretime ve yatırıma öncelik verilmesi gerekmektedir.”

Kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyona ayak uydurmakta yetersiz kaldığını ve tasarruf düzenlemeleri ile bu durumun daha da kötüleştiğini belirten Akarken, "Kamu çalışanlarının ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için ek zam ve refah payı şarttır. Kamu çalışanları, bu ülkenin bel kemiğidir. Onların haklarını korumak ve refah seviyelerini yükseltmek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Akarken, ‘‘Sağlık kurumlarında çalışanların tek kalem maaş talepleri karşılanmalı, giyim yardımı, yemek bedeli indirimli ulaşım kartı ve nöbet ücreti gibi ödemeler günümüz koşullarına uygun makul seviyelere gelmesi talep edilmekte. Amacımız, ‘Yaşamak ve yaşatmak’ idealimizi hayata geçirmek. Taleplerimizde, mücadelemizde her zaman Atatürk ilke ve inkılaplarının izinde, T.C. Anayasası ve yargı kararlarının uygulanması ve hak, hukuk, adaletin sağlanması için çabalamaktayız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu