Rize’nin eşsiz mutfak kültürü, kadın emeği ve akademik vizyonla birleşerek geleceğe taşınıyor. 10–11–12 Ekim 2025 tarihlerinde düzenlenecek 5. Rize Gastronomi Etkinliği, “Aromatik Mutfak Kültürünün Yeşil Sofrası” temasıyla gastronomi dünyasına farklı bir bakış sunmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de ilk kez, Rize’nin 12 ilçesi ülkemizin üniversitelerinden 12 akademisyen şefle eşleştirilecek. Etkinlikten bir hafta önce başlayacak hazırlık sürecinde şefler, ilçelerdeki kadınlarla birlikte yöresel yemekleri pişirecek, tarifleri reçeteleştirecek ve tabakları profesyonel mutfak standartlarına uygun şekilde etkinlikte sergileyecek.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, bu özel buluşmanın kentin gastronomi mirasını kayıt altına alarak gelecek nesillere aktaracağını vurguladı. Metin, “Kadınlarımızın el emeği ve akademisyen şeflerin vizyonu birleşerek Rize’nin mutfak kültürünü hem koruyacak hem de sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak” dedi.

Etkinliğin ikinci gününde düzenlenecek ilçeler arası yemek yarışması, kadınların emeğiyle akademisyen şeflerin yaratıcılığını buluşturacak bir lezzet şölenine dönüşecek. Ayrıca, sürdürülebilirlik uzmanları, tat tasarımcıları, akademisyenler ve bölgenin yeşil aktörleri de “Aromatik Mutfağın Yeşil Sofrasında” bir araya gelerek ulusal ve uluslararası ölçekte örnek teşkil edecek çalışmalar ortaya koyacak.

Muhabir: İrem AKBAY