31 Mart Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimler öncesi vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında, “oy vermemenin cezası var mı” sorusu geliyor. Seçimde oy kullanmayı düşünmeyen vatandaşlar, ilgili kanun gereği idari para cezası ödemek durumunda kalıyor. “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”un 25. maddesine göre; seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk olduğu bilinirken, oy kullanmayan seçmenler için cezai işlemi Yüksek Seçim Kurulu (YSK), uyguluyor.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Soma maden faciasında 28 kamu görevlisi, ilk kez hakim karşısında Soma maden faciasında 28 kamu görevlisi, ilk kez hakim karşısında

Söz konusu idari para cezasının miktarı da bir başka merak konusu. YSK, 14 Mayıs 2023’te gerçekleşen genel seçimde oy kullanmayan vatandaşlar için 300 liralık idari para cezası işlemi uygulamıştı. 2024 içinse henüz miktar bilinmiyor.

Peki, seçimde kimler oy kullanamayacak? YSK’nın sitesinde yer alan bilgilere göre; kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimlerde oy kullanmıyor.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU