İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, nisan ayına ilişkin raporunu yayımladı. Buna göre nisan ayında iş kazası sonucu en az 163 işçi yaşamını yitirdi. Rapor, İstanbul Gayrettepe'de bulunan bir gece kulübünde yaşamını yitiren 30 işçiye adanırken, yaşanan olaya ilişkin de bilgiler paylaşıldı. Raporda, çıkan yangında yapılmayanlar şu şekilde sıralandı:

-     “Tadilat için ilgili yasal kurumlardan izin alınmamış yani tadilat kaçak olarak yapılmış. İşyerinin tamamında bütün işler aynı anda gerek taşeron şirketler gerek gece kulübü çalışanları üzerinde iş yetiştirme baskısı da kurularak gerçekleştirilmiş.

-     Yangından korunmak için gerekli olan önlemler alınmamış (Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik), tadilat malzemeleri işyeri içinde depolanmış, yanmaz ve zor alev alıcı malzemeler, yangın söndürme sistemi çalışmamış, kaçış yolları oluşturulmamış ve üç çıkış kapısından ikisi kapatılmış.

-     İmar izninde işyeri sinema olarak gösterilmiş. 1987’de alınan işletme ruhsatı dönem dönem yenilenmiş ama verilen ruhsatlarda metrekareler uyuşmamış. Aynı durum itfaiye raporu için de geçerli ve 2016’dan beri sabit duruyor. O günden bugüne işletme denetlenmemiş. (Oysa bu tür denetimler sadece ruhsat başvurularında veya şikayet üzerine olmaz.)”

Öte yandan nisan ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımının ise şu şekilde olduğu belirtildi:

Kahramanmaraş'taki denetimlerde artık cayrokopter de kullanılıyor Kahramanmaraş'taki denetimlerde artık cayrokopter de kullanılıyor

İnşaat, Yol işkolunda 51 işçi; Tarım, Orman işkolunda 36 emekçi (8 işçi ve 26 çiftçi+2 balıkçı); Konaklama, Eğlence işkolunda 20 işçi; Taşımacılık işkolunda 10 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 8 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 3 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 3 işçi; Enerji işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Metal işkolunda 2 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 2 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti…

Muhabir: Merve Us Acıoğlu