1999 depreminin ardından hayatımıza giren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), bugün neredeyse toplam verginin beşte birini oluştururken, hner dönem farklı başlıklarla olsa da önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu kapsamda ÖTV ile ilgili verilen değişiklik tekliflerine bir yenisi eklendi.

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya tarımsal üretim amacıyla alınan pick-up veya benzeri motorlu kara taşıtlarına yüzde 4 oranında ÖTV uygulanması için kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde çiftçilerin sulama, taşıma, ürün nakli gibi amaçlarla kullandığı “ağırlığı 3.5 tonu aşmayan pick-up” tipi taşıtların lüks segmentte yer alarak yüksek ÖTV oranlarına tabi tutulduğu, bunun üretim faaliyetlerinin maliyetini artırdığı, böylece vergilendirmede maksat ilkesiyle çeliştiği kaydedildi.

Komisyona sevk edilen teklif kanunlaşırsa pick-up benzeri tarımsal araçlarda uygulanacak düşük ÖTV’den Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye çiftçiler faydalanacak. Bu araçlar beş yıl süreyle devredilip kiralanamayacak.

Muhabir: Cemil Cahit Saraçoğlu