Musluk suyunu kaynatmak, mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabilir Musluk suyunu kaynatmak, mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabilir

Adrenalin ve hormon seviyelerini yükselten stres, akışkan olan kan yapısını bozarak damarların içinde pıhtı oluşturabildiğini söyleyen Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Muhammed Demir, "Strese dayalı ortaya çıkan kalp ritim bozukluğu kalbin normal fonksiyonundan çok daha hızlı ya da yavaş atması ile ortaya çıkabilmektedir. Baş dönmesi, bayılma hissi, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikâyetlerle hekime başvuran kişiler aşırı kasılan kalp ve kalp damarları stres kaynaklı nabız yükselmesi veya düşmesiyle birlikte kalp krizi geçirebilmektedir. Ani gerçekleşen aritmi ataklarıyla birlikte kişilerde hayati risk oluşturan olasılıklar bulunabilmektedir. Yararlı yağlar ile antioksidan deposu ceviz kalp dostu olarak bilinmektedir. Her iklim koşulunda üretilebilen ceviz Dünya’da Çin ve ABD’den sonra Türkiye’de üretilmektedir. Kan dolaşımını düzenleyerek kan damarlarının işlevini sağlayıp arterlerde plak oluşumunu önleyerek iltihabı azaltabilmektedir. Kötü kolesterol olarak bilinen Ldl seviyelerinde ceviz tüketenlerde düşüş görülebilmektedir. Kan şekerini düzenleyen ceviz beslenmeyi ve diyabeti kontrol altına alabilmektedir" dedi.

SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN BU 10 MADDEYE DİKKAT EDİN

Kalp sağlığının korunması ve daha konforlu bir yaşam süreci için alışkanlık haline getirilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunduğunudile getiren Dr. Demir, önemli noktaları şu şekilde sıraladı:

1. Kalp kontrollerini ihmal etmeden belirli rutinlerle gerçekleştirmek,

2. Egzersiz yaparak sağlıklı yaşam için yürüyüşleri aksatmamak,

3. Tansiyonu, kan şekerini, stresi kontrol altında tutmak

4. Beslenmeyi düzenleyip sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermek, varsa fazla kilolardan kurtulmaya çalışarak ideal kiloya ulaşma hedefi koymak

5. Günlük su tüketimine önem vererek, yararlı maden sularını tüketmek oldukça sağlıklı ve kalbe yararlı olabilmekte

6. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları en aza indirgeme veya bırakma

7. Yağlı besinler ve kırmızı sakatatları tüketmemek ve bu besinlerle birlikte içtiğimiz hazır meşrubatları hayatımızdan olabildiğince uzak tutmak

8. Karaciğer yağlanmasına neden olan hazır işlenmiş gıdaları kalp sağlımız için tüketmemek

9. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek, yemeklerde zeytinyağı tercihi, yağ bakımından zengin balıkları yemek

10. Aşırı sıcaklardan ve aşırı soğuklardan kaçınmak veya önlem almak. Bağışıklık sistemini bozabilecek hastalıklardan ve virüslerden korunma yöntemleri belirleyerek kalp sağlığını koruyabilirsiniz.

Kaynak: Dilek ŞAHİN