CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın AK Parti ile zorunlu diyet yaptığını ve artan borçlar ile icra kıskacı altında bulunduğunu söyledi. Gürer, “İktidar vatandaşın boğazını sıkıyor. Son nefeste vatandaş nasıl geçineceği düşünüyor. Evde huzur kalmadı. İcra ile boğuşan vatandaş, yanında evden eşya satarak geçimini sürdürmeye çalışanların da sayısı artıyor. 1 Ocak - 4 Mayıs 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı 3 milyon 240 bin oldu. İcra daire sayısı arttı. Çek ve senet ödeyemediği ve taahhüdünü yerine getiremediği durumda cezaevi yolu da gözüküyor. Ekonomik sorunlar ailelerin dağılmasına, çocuklarda psikolojik sorunların oluşmasına da neden oluyor. Ekonomik kriz, vatandaşı presliyor, eziyor. Yaşamı daraltıyor. Acıları katlayıp mutlulukları bozuyor” ifadesini kullandı.

CEZAEVİNDE YER YOK

Ekonomik kriz nedeniyle parasal ilişkilere dayalı alış-veriş suçlarına ilişkin cezaevine düşme sürecinin olabildiğince daraltılmış olmasına rağmen, karşılıksız çek ve taahhüt edilen ancak ödenmeyen senetlerle ilgili cezaevine gitme sürecinin devam ettiğini belirten Gürer, “Bakana bir soru önergesi vererek 2023 ve 2024 yıllarında bu bağlamda cezaevinde tutuklu olanların sayısını sordum. Böyle giderse ekonomik krizle doğan suçlardan cezaevine düşen sayısı da artacak” diye konuştu.

Gürer: “19 Mayıs Yeniden Doğuştur” Gürer: “19 Mayıs Yeniden Doğuştur”

VATANDAŞ BORÇLANIYOR

Gürer, bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 19-26 Nisan arasındaki haftada 42,7 milyar lira artarak 3 trilyon 108 milyar lirayı bulduğunu, tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılı başından bu yana 380 milyar lira (yüzde 13,9) arttığını ve bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının ise 19-26 Nisan haftasında 1,2 milyar lira daha artarak 59,7 milyar lira olduğunu, söz konusu haftada bankaların toplam batık kredilerinin 1,2 milyar lira artarak 203,4 milyar liraya yükselmesinin tamamıyla bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlardan kaynaklandığını belirtti.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU