Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 yıl önce meydana gelen patlamalarda yaşamını yitiren 20 işçiyi unutmadı. Ankara İSİG Meclisi, 20 işçinin yaşamını yitirmesine ve 53 işçinin yaralanmasına sebep olan Şubat 2011'de meydana gelen patlamaların 8'inci yılında basın açıklaması gerçekleştirdi. İSİG Meclisi adına basın açıklamasını gerçekleştiren İSİG Meclis üyesi Pınar Abdal, 20 işçinin önlem alınmaması ve denetimlerin gerçekleştirilmemesi sonucunda göz göre göre ölüme gönderildiğini söyledi. Abdal, '8 yıl önce, 3 Şubat 2011'de Ankara'da önce Ostim Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Özkanlar Hidrolik İmalat'ta, 9 saat sonra bu kez İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Metsan'da patlama ve ardından yangın meydana geldi. Aynı günkü iki patlamada 20 işçi hayatını kaybetti, 53 işçi yaralandı. 20 arkadaşımız, kapitalizmin kar hırsı yüzünden, alınmayan önlemler yüzünden, yapılmayan denetimler yüzünden, işçi emeğinin ve işçi hayatının hiçbir değerinin olmadığı bu sistem yüzünden göz göre göre ölüme gönderildi.' diye konuştu.

'İŞVERENLER RUHSATSIZ YERDE İMALAT YAPTILAR'

Abdal konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Patlamaların nedeni, LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev alması, LPG'nin asetilen ve oksijen tüpleri yangının şiddetinin artmasına ve patlamaların ard arda meydana gelmesi olarak açıklanırken patlamanın gerçekleştiği OSTİM Mega Center'daki işyerinin işletme belgesinin olmadığı bizzat Çalışma Bakanı Ömer Dinçer tarafından açıklandı. İşverenler ruhsatsız yerde imalat yaptılar. Tüplerin depolanması ve denetimli alınmasına ilişkin mevzuat hükümlerinin hiçbirine uymadılar. İşyerleri, tehlikeli iş yapılan bir binanın olması gereken önlemlere sahip değillerdi. İkinci gayri sıhhi müessese kapsamındaki bu işyerlerinde işverenlerin, işçileri koruma yönünde hiçbir önlem almadığı ortaya çıktı.'

HİÇ BİR İŞLEM YAPILMADI!

Abdal, dava sürecinde sorumlu kamu kurumları hakkında hiçbir işlem yapılmadığını kaydederek, denetçi, müfettiş, bakan ve siyasi sorumluların aradan geçen 8 yıl içinde yargılanmadığını söyledi. Abdal, bilirkişi raporunda işyerlerinden birinin ruhsatsız olduğu, işyeri açma ve çalıştırma izninin bulunmadığı, ilgili kurumlarca basınçlı kapların kullanımı ve iş güvenliği yönünden denetimlerin yapılmadığı gibi birçok eksik tespit edildiğini belirtti. Abdal, bu eksikliklerin ve denetimsizliğin sorumlusu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, İvedik OSB Yönetimi, Ostim OSB Yönetimi, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olayla ilgili herhangi bir kusur yüklenemeyeceği yönünde görüş bildirilmiştir' diye konuştu. Sanıklara ödül gibi cezalar verildiğin belirten Abdal, ceza alan tüm sanıklara iyi hal indirimi uygulandığını söyledi.

HİÇBİR ÖNLEM ALINMIYOR!

2018 yılında Ankara'da en az 56, Türkiye genelinde ise bin 923 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Abdal, 'İş cinayetleri tesadüf değildir. İşçi sömürüsünün giderek arttığı, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın başat istihdam haline geldiği, sendikasızlaştırma politikalarının arttığı bir süreçte işçi sağlığı ve iş güvenliği haklarının hiçe sayılması ve iş cinayetlerinin giderek artması da kaçınılmaz' diye konuştu. Aradan geçen 8 yılda Ostim'de, İvedik'te Ankara'da, Türkiye'de iş cinayetlerine karşı hiçbir önlem alınmadığını kaydeden Abdal, Aksine çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini ve iş cinayetlerine yenilerinin eklendiğini söyledi. Abdal, 'Bu sömürü düzeni her gün 6 kişiyi aramızdan alıyor. Ölenleri unutturmamak ve yaşayanları korumak için mücadelemiz sürecek' dedi.

Editör: Haber Merkezi