İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ağustos ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, son bir ayda 174, yılın ilk sekiz ayında ise en az bin 494 işçi hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren 174 kişiden 150'si ücretli, 24'ü ise kendi hesabına çalışan kişilerden oluşuyor. İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden 7'sinin kadın olduğu belirtilen raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında meydana geldiği kaydedildi. Raporda, ağustos ayında 16 mülteci işçinin hayatını kaybettiğine de yer verildi. Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, sağlık, metal, güvenlik, ticaret/büro, konaklama, enerji, belediye/genel işler, madencilik, tekstil, gemi/tersane, kimya ve ağaç işkollarında meydana geldi.

'EN FAZLA ÖLÜM TRAFİK KAZALARINDAN'

Tarım işkolunda 21 işçi ve 16 çiftçinin hayatını kaybettiği, inşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayetinin meydana geldiği belirtilen raporda, iş cinayetlerinde ölenlerin 5'inin sendikalı işçi olduğu, bunların da eğitim ve metal işkollarında çalıştığı belirtildi. Rapora göre, ölüm nedenlerini en fazla trafik kazası, Kovid-19, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma, şiddet ve intihar oluşturdu. Yaşamını yitirenlerden 11'inin çocuk olduğu, yine 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 44 emekçinin bulunduğu bilgisine yer verilen raporda, bunların da tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, metal, enerji, taşımacılık, gemi, sağlık, konaklama, güvenlik ve belediye işçileri olduğu belirtildi. Ağustos'ta en çok işçi ölümü ise İstanbul'da gerçekleşti. 18 ölümün yaşandığı İstanbul'u 10'ar ölüm ile Antalya, İzmir ve Kahramanmaraş'ta; 9 ölüm Gaziantep'te; 6'şar ölüm Kocaeli ve Manisa'da; 5'er ölüm Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Sakarya ve Urfa'da; 4'er ölüm Çanakkale, Konya ve Mersin'de; 3'er ölüm Artvin, Bolu, Bursa, Sivas, Tekirdağ ve İspanya'da; 2'şer ölüm Adana, Adıyaman, Batman, Edirne, Erzurum, Giresun, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Muğla ve Nevşehir'de; 1'er ölüm Afyon, Ağrı, Aksaray, Aydın, Bartın, Bayburt, Bilecik, Çorum, Denizli, Düzce, Karabük, Karaman, Kars, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Osmaniye, Şırnak, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak, Almanya, Irak, Rusya ve Yunanistan takip etti.

'AŞI OLUN' ÇAĞRISI

İşçilere Kovid-19'a karşı aşı olma çağrısı yapılan raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya'nın Mersin, Sivas ve Çorum'da katıldığı etkinliklerdeki açıklamalarına da yanıt verildi. Uzunkaya'nın '1- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında iş kazalarında yüzde 41,3 oranında bir azalma meydana geldi. 2- Madenlerimizde en fazla ölümlerin yaşandığı 2000'li yıllarda binde 88 olan ölümlü iş kazaları binde 35'lerin altına düştü' açıklamalarına ilişkin raporda şöyle denildi: 'Bu söylemler Çalışma Bakanlığı'nın (AKP ve Cumhur İttifakı'nın) PR çalışmasıdır. Böylece hem tüm işkollarında hem de madencilik alanında işçi ölümlerinin azalmasına dair adımlar atıldığı ve bu noktada çok önemli bir ilerleme sağlandığı algısı oluşturulmaktadır.

Oysa gerçekler farklıdır. Neden mi?

• SGK, ölümlerin yoğun olduğu tarım, inşaat başta olmak üzere kayıt dışı istihdamı görmemektedir.

• SGK, 2000'li yıllarda meslek hastalıkları sonucu ölümleri tamamen hasır altı etmektedir.

• SGK'nın açıkladığı iş kazası istatistik verileri incelendiğinde birçok tutarsızlık mevcuttur.

• SGK sözcüleri sürekli olarak bilimsel olmayan bir bakış açısının doğrultusunda yaptığı oransal açıklamalarla işçileri yanıltmaktadır.'

Editör: Haber Merkezi