Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi nedeniyle bulunduğu Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

İletişim Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede, "Bugün böyle bir fırsatı değerlendirmeyi önemli buluyorum. Türkiye ile Rusya ilişkileri gerçekten her döneme göre bugün çok daha ileri bir düzeyde" ifadelerini kullandığı bildirildi.

C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N R U S Y A D E V L E T B A S K 1485064 441807

Rus turistlerin Türkiye'deki öneminin çok farklı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bugün Antalya'nın en önemli turist ağını Rusya'dan gelen dostlar oluşturuyor. Tabii bunun yanında Sayın Başkan'ın da ifade ettiği gibi Rusya-Türkiye ilişkilerinde Akkuyu Santrali büyük önem arz etmektedir. Şu anda artık Akkuyu Santrali'nin bitim dönemine girmiş vaziyetteyiz. Artık Akkuyu Santrali bitsin, açılışını yapalım, diye bekliyoruz. Çünkü Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışıyla birlikte yeni bazı santrallerin açılış adımlarını da yine birlikte atacağız. Bu hazırlıkların içerisindeyiz. Bütün bunların yanında tarımda, enerjide güçlü bir birlikteliğimiz var” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süredir görüşmediklerini vurgulayarak, “Yeniden görüşmekten memnuniyet duydum. İkili ilişkilerimizi kontrol altında tutuyoruz” dedi.

C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N R U S Y A D E V L E T B A S K 1485065 441807

Putin, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek, “Türkiye, dış politika ve ekonomi alanlarında ayrıcalıklı ortaklarımızdan biri. Hükümetlerarası Komisyon aktif şekilde çalışıyor. İlginiz sayesinde ekonomik iş birliği yüksek seviyede kalıyor. Ortak projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bunlardan biri Akkuyu Nükleer Güç Santrali. Santralin ilk ünitesini bu yıl devreye sokma hedefi koydunuz. Bu böyle olacak” açıklamasını yaptı.

C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N R U S Y A D E V L E T B A S K 1485069 441807

Türkiye ile kültür ve insani alanlarda da iş birliği potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Putin, “Türkiye'ye Rus turist akışı artıyor. Geçen yıl 7 milyona yakın Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bugün, karşılıklı çıkarlarımızı ilgilendiren bu ve diğer konuları görüşmek için fırsatımız var. Görüşmemize çok sevindim” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın da yer aldı.

Kaynak: DHA