Bir zamanlar, 'pek iyi''lerle dolu karneler için verilen en büyük armağandı.

Hali vakti yerinde olan aileler, mezuniyet hediyesi olarak çocuklarına bisiklet alırdı.

Bisikleti olmayanlar ise sokağın bir ucundan öteki ucuna gitmek için, arkadaşının insafa gelmesini 'Al bir tur da sen at'' demesini beklerdi.

Düşe kalka atılan o 'ikram'' turlarının bitmemesi için kim bilir içten içe ne dualar edilirdi.

Yıllar geçti…

Bisiklet eski cazibesini bir hayli yitirdi.

Yollar daralırken motorlu araç sayılarının katlayarak artması, bunun da bisiklet kullanıcılar için tehlikeli bir noktaya ulaşması, beden ve ruh sağlığının önemi konusunda toplumda hakim olan duyarsızlık, tasarruf bilincinin yerleşmemesi bu gibi saymakla bitmeyecek nedenler söz konusu cazibenin yitirilmesi konusunda etken oldu.

Gecikmeli olarak anladık hatamızı.

Geç görebildik bisikletin, toplumsal, yaşamsal ve ekonomik önemini.

Kulak ardı ettik bisiklet sürmenin kilo vermek için yapılabilecek en etkili egzersizlerden biri olduğunu, kalp sağlığını İyileştirdiğini, kasları güçlendirdiğini, eklem ağrılarını azalttığı, kanserle savaştığı, stresi azalttığını…

Önemsemedik, psikolojik olarak rahatlamaya olanak sağladığını, karın, bacak ve kalça kaslarını güçlendirdiğini, kan basıncını güçlendirdiğini, uyku düzenlemeye yardımcı olduğunu, barsak reflekslerini olumlu yönde etkilediğini, bağışıklık sistemini desteklediğini, akciğerleri olumlu yönde etkilediğini…

Gelişmiş ülkelerin devlet başkanlarını, başbakanlarını, iş adamlarını görevlerinin başına bisikletle giderken gösteren fotoğraf ve görüntüleri gazete sayfalarında ve televizyon ekranlarında hayranlıkla izleyerek geçti yıllar.

Şimdi kayıpları, ihmalleri telafi zamanı.

Bu yönde atılan önemli bir adım var.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kısa süre önce harekete geçti.

Bilkent, Hacettepe, ODTÜ, Ankara ve Gazi Üniversiteleri ile imzalanan protokol çerçevesinde yapılması planlanan 56 kilometrelik, yol için ön çalışmalar başladı.

Proje, Ümitköy Metro İstasyonu'ndan başlayarak, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, Milli Kütüphane ve Ankara Üniversitesi Güzergahını takip ederek, Gazi Üniversitesi'nde son bulacak.

Bisiklet yollarının artırılması yalnız insan sağlığı için değil ülke ekonomisi için de büyük kazanç.

Büyükşehir Belediyesi ve projeye katkı sunan üniversiteleri kutlamak gerek.