Bu gelişmenin sanayi üretimindeki daralmanın enerji talebini de azaltmasının büyük payı olduğunu söyleyen Ardıç, “Dış açıklarımız üretimimiz arttığında yükseliyor, üretimimiz zayıfladığında ise düşüyor. Aslında bu olgu, ülkemizde üretimin ve ihracatın temel sorunudur” diye konuştu.

Bu döngüden kurtulmak için yüksek katma değerli ve teknoloji yoğun üretim modeline geçilmesi gerektiğine işaret eden Ardıç, “Aksi halde, yüksek dış kaynak girişine bağımlı bir ekonomi olarak potansiyelimizi gerçekleştiremeyiz ve sürdürülebilir büyüme patikasında istenildiği gibi yol alamayız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranının AB ortalamasının 3 katı seviyesinde olmasının işgücü piyasasında yapısal sorunlara işaret ettiğini söyleyen Ardıç, özellikle emek yoğun sektörlerdeki istihdam kayıplarının dikkat çektiğini bildirdi.

Artan maliyetler, yüksek faiz, zayıf iç talep ve ihracattaki rekabet kaybının KOBİ’leri ciddi biçimde zorladığını belirten Seyit Ardıç, ihracatçılara yüzde 3 olarak uygulanan döviz dönüşüm desteğinin süresinin uzatılması ve oranın da yüzde 5’e yükseltilmesini önerdi.

“DÜZGÜN ÇALIŞAN MÜKELLEFİ CEZALANDIRAN YAPIYA DÖNÜŞME RİSKİ VAR”

Maliye’nin 1 Ekim’de başladığı Kuruluş Gözetimli Analiz (KURGAN) sistemi ile vergi kayıp kaçağını önlemede önemli adım olarak gördüğüne dikkat çeken Ardıç, bu mücadeleyi desteklemekle birlikte sahadan aldıkları geri bildirimlerin önemli endişeleri beraberinde getirdiğini anlattı. Sistemin mevcut haliyle düzgün çalışan mükellefi de cezalandıran yapıya dönüşme riski taşıdığını bildiren Ardıç, e fatura sistemine girildiğinde karşı firmanın şüpheli bir durumu varsa otomatik bir uyarı çıkması gerektiğini vurguladı.

TSE BAŞKANI ŞAHİN: ORTAK YATIRIMLAR BAŞLADI

Toplantıya katılan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, TSE’nin inşasını tamamladığı ve faaliyete geçirmeye hazırlandığı Ankara Kalite Kampüsü’nün büyük bir açığı dolduracağını belirterek, sanayicileri hem standart belirleme hem de test ve diğer hizmetlere fiili olarak katılmaya çağırdı. Oluşturdukları modelle, test ve sertifikasyon alanını yatırıma açtıklarını belirten Şahin, “Yatırım sizden, mekanı sağlıyoruz, işletme de bizden… Şu anda 300 milyon dolarlık yatırım hayata geçiyor. Sektör işbirlikleriyle yatırım yapalım. 2 proje aktif halde. 3 proje devam ediyor” diye konuştu.

Mahmut Sami Şahin, Ankara Kalite Kampüsü’nün “büyük bir sıçrama olacağı” yorumunu yaparken, 90 bin metrekare alanın 40 bin metrekaresinin sadece laboratuvarlara ayrıldığını söyledi. Yazılımlara yönelik hizmetler de verileceğini belirten Şahin, “Bu kampüs, uluslararası pazarlarda geçerli test raporlarını ülkemizde üretebilme kapasitemizi artıracak; test, analiz ve belgelendirme süreçlerinde dışa bağımlılığı azaltacaktır. Yeni teknolojilere uygun laboratuvar altyapıları oluşturularak elektronik, yazılım, yapay zekâ ve medikal cihazlar gibi ileri teknoloji alanlarında ulusal test kabiliyetimiz geliştirilecektir” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit Saraçoğlu