Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe serisi harekatlarda son durumun ne olduğuna ilişkin soru üzerine şu bilgileri paylaştı:

2015’ten itibaren yurt içinde birçok bölgede PKK/KCK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin saldırılarında artış yaşanmıştı. Yine bu dönemde Irak ve Suriye’de yaşanan istikrarsızlıklar sonucunda sınırlarında oluşan hassasiyet, terör örgütleri ve destekçileri tarafından istismar edildi.  Suriye’de yuvalanan PKK/PYD ile DEAŞ terör örgütü tarafından henüz Suriye’nin kuzeyindeki harekâtlarımızı icra etmeden önce, sınırlarımıza yönelik, 1.546 adet, füze ve havan saldırısı yapıldı, 600’den fazla vatandaşımız hayatını kaybetti ve 1.000’den fazla vatandaşımız yaralandı.Irak’ın kuzeyinden de ülkemize geçiş yapan teröristler karakollarımıza, üs bölgelerimize saldırılar yapmaktaydı. Teröristlerin, döşediği mayın ve el yapımı patlayıcılar ile çok sayıda askerimiz, emniyet mensubumuz ve sivil vatandaşımız da şehit oldu. Bu kapsamda, ortaya çıkan siyasi ve askeri hedefleri gerçekleştirmek kaçınılmaz hale geldi. Terör tehdidinin kaynağında yok edilmesi stratejisi kapsamında Irak’ın kuzeyindeki PKK mevcudiyetini hedef alan başarılı operasyonlarımız kapsamında 27 Mayıs 2019’da Pençe-1, 12 Temmuz 2019’da Pençe-2, 23 Ağustos 2019’da Pençe-3, 15 Haziran 2019’da Pençe-Kartal, 16 Haziran’da Pençe-Kaplan, 10 Şubat 2021’de Pençe-Kartal-2 icra edilmiştir.

"TÜRKİYE-IRAK SINIR ŞERİDİNDE, 15 İLA 30 KİLOMETRE DERİNLİKTE GÜVENLİ HAT OLUŞTURULDU"

Pençe Harekâtları, terör örgütünün Irak kuzeyindeki hareket kabiliyetinin engellenmesi ve ülkemizi hedef alan eylem arayışlarının kısıtlanması noktasında önemli kazanımlara ulaşmamızı sağlamıştır. Terör örgütü unsurlarına karşı “sızma, sıcak takip ve yerinde etkisiz hale getirme” gibi taktiklerin başarıyla yürütülmesini sağlayan “üs bölgeleri stratejisi” sayesinde; Sinat-Haftani’nden Hakurk’a kadar uzanan yaklaşık 300 kilometrelik Türkiye-Irak sınır şeridinde, ortalama 15 ile 30 kilometre derinlikte güvenli hat oluşturulmuştur.

Pençe serisinin sonuncusu olan ve 17 Nisan 2022’de başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu ile kilit kapatılmış ve Irak sınırımızın tamamının emniyeti ileriden tesis edilmiştir. İleri teknolojik donanımların da desteğiyle yürütülen bu operasyonlarda, aralarında PKK’nın üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı çok sayıda kadro etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca terör örgütünün silah ve lojistik merkezleri imha edilmiş, ülke içine terörist silah ve mühimmat aktarımları bitme noktasına getirilmiş, yurt içindeki eylemler asgarî düzeye indirilmiştir.

"IRAK'IN KUZEYİNDE 1689 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Pençe harekatları süresince Irak’ın kuzeyinde 1.689 terörist, etkisiz hale getirilirken; bölgede teröristlerin döşediği 5.023 mayın/EYP temizlenmiş, 2.477 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirilmiş; ayrıca 3.416 silah ile 1 milyon 390 bin 421 mühimmat ele geçirilmiştir. İşte bu nedenle Pençe Harekâtlarımız sonrası ağır tahribata uğrayan PKK, mevcut durumu aşmak maksadıyla harekât alanlarımızı, öncelikli hedef haline getirmiştir. Şu anda da kahraman Mehmetçik, zorlu arazi ve iklim koşullarında, milletimizin huzur ve güvenliği için canını dişine takarak görev yapıyor. Mehmetçiğin karşısında aciz kalan, çaresizliğe mahkûm olan teröristler, artık son çırpınışlarını vermektedir.