Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenden kaçınmak zorunda kalan milyonlarca insanı anmak için her yıl 9 Mayıs “Dünya Çölyak Günü” olarak kutlanıyor. Çölyak hastalığının farkındalığını artırmak, hastaların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve glutensiz bir yaşam tarzının öneminin vurgulandığı günde Ankara’daki çölyak hastaları bir araya geldi. Toplantıya Sağlık Bakanlığı halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat daire Başkanlığı diyetisyenleri Eylem Zehra Kelat, nermin Çelikay, Fatma Aykul, ceren Akın ve ebe Meryem Saygı katıldı.

TEK TEDAVİ GLUTENSİZ BESLENME 

“Abus”un “şehir insanları” raflarda yerini aldı “Abus”un “şehir insanları” raflarda yerini aldı

Çölyak Derneği 20 yıldır faaliyet gösteren bir dernek. 9 Mayıs Dünya Çölyak günü dolayısıyla açıklamada bulunan Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Özcebeci Çınar  hastalığın tek tedavisinin glutensiz beslenme olduğuna dikkat çekti. Çölyak hastalığının farkındalığının giderek arttığını belirten Çınar, ürünlerin pahalılığından ve ödeneklerin azlığından yakındı. Cebeci, glutenin başka hastalıklara yol açtığının ortaya çıkmasıyla hastalıkla ilgili farkındalığın giderek arttığını belirtti.

Çınar çölyak günü dolayısıyla şunları söyledi: “Bir işletme açılırken glutensiz mekanlara öncelik verilmeli. Ankarada birçok glutensiz mekan var ama tamamen glutensiz ürünlerin olduğu üç yer var. Bunların artması gerekiyor. Yeni uygulamayla marketlerde ve işletmelerde glutensiz ürün bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bunun takipçisi olacağız.  Birtakım yönetmelikler konuyor ancak uygulamada sıkıntı yaşanıyor.”

ANKARA’DA 15 BİN ÇÖLYAK HASTASI VAR

Türkiye’de 75 kişiden birinin Çölyak hastası olduğunu ifade eden Çınar, Ankara’da 15 bin çölyaklı olduğunu söyledi. Çocuklarda hastalığın yaygınlaştığını dile getiren Çınar kantinlerde ve üniversitelerde çölyaklılar için ürünler yer alması gerektiğini ifade etti.   

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI