TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, tarım gazetecileriyle iftar programında buluştu. Türk tohumculuk sektörünün güçlü bir yapıda olduğunu vurgulayarak, “Biz sadece kendi tohumumuzu üretmiyoruz. 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç ediyoruz. 2023 yılında 249,6 milyon dolar ithalatın karşısında, 326,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Net şekilde ihracatçı ülkeyiz” dedi.

TSÜAB Başkanı Gençer, pandemi, iklim krizi, artan nüfusa karşın azalan tarım alanları ve savaş gibi nedenlerle yapılamayan üretim/ticaret göz önünde bulundurularak ülkelerin tarım politikalarını revize ettiği bilgisini verdi. Dayanıklılık ve verimlilik üzerine etkilere dikkati çekerek “Tohumculukta değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme çalışmaları gıda güvenliği açısından önemli. Başta çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan kaynak ve destekler artırılmalı” dedi.

Türkiye genelindeki tüm resmi okullarda “İyi Uygulamalar Yarışması” heyecanı Türkiye genelindeki tüm resmi okullarda “İyi Uygulamalar Yarışması” heyecanı

TOHUMDA GDO YOK

Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda da yanlış inanış olduğunu söyleyen Yıldıray Gencer, ülkemizde hayvan yemi dışında GDO’lu ürün kullanımına izin verilmediğini belirtti. Üstelik bu alanda çok sıkı kurallar bulunduğunu ve gıdada GDO’ya yönelik 12 yıla varan hapis cezaları verildiğinin altını çizdi. Gencer GDO ve hibrit teknolojisinin karıştırıldığını belirterek şunları söyledi: “Hibrit teknolojisi ile GDO karıştırılıyor. Biz hibrit teknolojisiyle en iyi özellikleri alıp melezliyoruz. Bu konuyu da bilerek veya bilmeyerek saptırıyorlar. Hibrit tohumlar kısır değildir. Aynı üründen alınan tohum tekrar ekildiğinde çimlenmez iddiası tamamen yanlıştır.”

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI