CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde 30 Nisan 2024’te kadar uzatılmış olan mücbir sebebin yeterli olmadığını savundu. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Kara, Hazine ve maliye Bakanlığına çağrıda bulunarak söz konusu halin tekrar uzatılması gerektiğini ifade etti. Kara, şunları söyledi:

“Bölgedeki sosyoekonomik koşullara karşı mücadele vermekte olan yurttaşımızın, mücbir sebebin uzatılmaması halinde yeni bir ekonomik bir felaket ve yoğun göç hareketleri ile karşı karşıya kalması önümüzdeki en büyük tehlikelerden biridir. Böyle bir felaketin yaşanmaması adına mücbir sebep halinin 2025 yılına kadar uzatılması gerektiğinin altını çiziyorum. Aksi takdirde ekonomik ve ticari faaliyetlerin devamlılığı hususunda ciddi sorunlarla karşılaşacak, yeni bir işsizlik ve göç dalgası ile mücadele etmek zorunda kalacağız.”

‘VATANDAŞIN ÖDEME GÜCÜ KALMADI’

CHP'li Nazlıaka: Yoksullukla samimi olarak mücadele edeceğiz CHP'li Nazlıaka: Yoksullukla samimi olarak mücadele edeceğiz

Mücbir sebep hali süresince verilmesi gereken tüm beyanname ve bildirimler için sürenin sonuna yaklaşılması ve vergi mükelleflerinin borçlarının, belirli şartlar altında, mükellefin başvurusu doğrultusunda, faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirilmesi kararı alındığını anımsatan Kara, bu sürenin en az 1 yıl daha uzatılması gerektiğini belirtti. Deprem bölgesindeki vatandaşların ödeme gücünün kalmadığını kaydeden Kara, sözlerine şunları ekledi:

“Depremzede yurttaşlarımızın içinde bulunduğu koşullar mücbir sebep halinin sonlanması durumunda hemen iyileşmeyecektir ve yurttaşımız bu borçların altında mağdur olmaya devam edecektir. Hem ülkenin hem de deprem bölgesinin içinde bulunduğu mevcut koşullar gereği, mücbir sebep halinin uzatılması ve ödemelerin taksitlendirilme isteğinde rasyo ve teminat aranmaması bizlerin öncelikli talebidir. Deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın haklı talebi doğrultusunda gerekli kararlar alınmalıdır."

Muhabir: Merve Us Acıoğlu