Yeşilay, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu'nun 10'uncusunu dün Eymir Gölü'nde düzenledi. Türkiye'nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün düzenlenen geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu Ankara'da yüzlerce bisikletliyi buluşturdu.

Yeşilay Ankara Şubesi öncülüğünde gerçekleşen tur saat 11.00'da Eymir Gölü toplanma alanında başlayan etkinlik öncesi basına konuşan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, 'Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızda bağımlılıklardan uzak bir yaşam konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz' dedi.

Aslan, ülkemizde bağımlılıkların başında sigara, alkol ve uyuşturucu geldiğini ifade ederek, Yeşilay'ın bunlarla mücadele ettiğini belirtti. Aslan, 'Yeşilay, bağımlılıklara karşı mücadelesini sürdürüyor. Bunun için bir çok çalışma yapıyor. Bugünkü bisiklet etkinliğimiz de bunlardan biri. Bu etkinlikle bir kişinin bağımlılığını bırakmasını ve bağımlılığa karşı farkındalık oluşturmayı sağlayabilirsek ne mutlu bize' diye konuştu.

Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama katkı sağladığını belirten Aslan, şunları söyledi: 'Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyoruz. Artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi tüm hemşerilerimizi davet ettik onlar da bugün bizi yalnız bırakmadı.'

TÜRKİYE GENELİNDE 120 YEŞİLAY ŞUBESİ

Yeşilay ile bilgi veren Aslan,sözlerini şöyle sürdürdü: '1920 yılında faaliyete başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, millî ve ahlaki değerleri gözeterek bağımlılıklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dahil olmuştur. Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 95 ülke Yeşilay'ı bulunmaktadır. 2015 yılında Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurulmuştur. YEDAM Türkiye genelinde ve KKTC'de olmak üzere toplam 105 yerde, bağımlı bireyler ile yakınlarına ücretsiz psikososyal hizmet desteği sağlamaktadır. 115 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti de bulunmaktadır.'

Yeşilay'ın özelliklerine değinen Aslan, 'Yeşilay, toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı 1934 yılından bu yana 'Kamuya Yararlı Cemiyetler' arasında yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) 'Türkiye Mükemmellik Ödülü'ne' sahip' diye konuştu.

SİGARA İÇME ORANI MALESEF ARTTI

Dünya Sağlıklı Örgütü Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder, 'Yaklaşık 25 yıldır davranışsal risk faktörleriyle uğraşıyorum. Türkiye'de ne yazık ki gençlerde, genç kadınlarda ve kadınlarda sigara içme oranları artıyor. Ben 30 yıldır bu işle uğraşıyorum, ilk defa kadınların sigara içme oranları yüzde 20'yi geçti. Türkiye sigara içme oranını düşürmüştü, ancak son yıllarda tekrar sigara içme oranları arttı. Tütün endüstrisi maalesef yeni teknikler bulmaya başladı ve gençleri, kadınları çeşitli reklamlarla, hatta haberlerle sigaraya teşvik ediyor. Sigara içme oranları artıyor ve bununla birlikte akciğer kanserleri de artıyor. Umarız yeniden tütünle mücadeleye yeniden ağırlık veririz' diye konuştu.

Dünyanın tütüne karşı bir mesafe koyduğunu ifade ederek, 'Dünyada ülkeler tütünü tümden yasaklayacakları tarihileri açıkladı, ancak bizde öyle bir karar henüz alınmadı. Dünya sigarasız bir yere gitmeli. Sigara insana büyük zarar veren bir madde. Bu noktada basının tütüne karşı yaptığı haberlere ihtiyacımız var. Çünkü tütün endüstrisi boş durmuyor ve kendilerine yeni müşteriler bulmak için elinden geleni yapıyor. Bu nedenle uyuşturucu, alkol, sigaraya karşı haberlerin yapılması yine de çok önemli' şeklinde konuştu.

Ergüder, elektronik sigaraların zararına dikkat çekerek, 'Elektronik sigara gizemli akciğer hastalığı dediğimiz hastalığa neden oluyor. Elektronik sigara bizim ülkemizde neyse ki yasak. Ama bu yasağın devam etmesi çok önemli' dedi.

Editör: Haber Merkezi