CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bu yıl içerisinde yurtdışından 600 bin baş besilik sığır ithal edeceğini duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında iktidarın tarım politikalarını eleştiren Gürer, Türkiye’de oluşan hayvan açığının, ithalatla kapatılmaya çalışıldığını, bu durumun ise yerli üreticiye değil yabancı üreticiye yaradığını söyledi.

Gürer, şunları söyledi:

“Et ve Süt Kurumu gerekli hamleleri zamanında yapamadı ya da yaptırılmadı. Yem fiyatları yanında ahır maliyet artışlarıyla da baş edemeyen üretici hayvanlarını kesime gönderdi. Siyasi iktidar da bu süreci seyredip hayvan varlığında Avrupa’da birinciyiz türküsü söyledi. 2023 yılı ithal bitecek derken hayvancılık patladı. 2024 yılında da ithal devam edeceği açıklandı. Sorunu ithal hayvan getirerek çözmeye çalışıyor. Et fiyatları ise ithale rağmen rafta artıyor. Besici de tüketici de mağdur ediliyor.”

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Başta yem olmak üzere maliyet artışlarının da hayvancılık sektörünün belini büktüğünü ifade eden Gürer, “Maliyet artışlarıyla baş edemeyen süt üreticisi, hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı. Böylece hayvan varlığı her yıl biraz daha azaldı. Bu durum hem et hem de süt üretimini olumsuz etkiledi. Böylece et ve süt ürünlerindeki raf fiyat artışlarının önüne geçilemedi. Siyasi iktidar ise canlı hayvan açığını ithalat yaparak önlemeye çalışıyor. Ancak ithal hayvanların gelmesi et ve süt ürünlerinin fiyatlarının rafta daha da artmasına neden oluyor. Böylece siyasi iktidarın yanlış tarım politikasının faturasını, yine pahalıya ürün almaya mecbur etilen vatandaş ve hayvancılıktan kazanmayan besici ödemek zorunda kalıyor. Aracı, ithalatçı ise kazanıyor” diye konuştu. 

Kaynak: Merve US ACIOĞLU