Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi “Yüz Yüze Söyleşileri”nin bu ayki konuğu Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu oldu. Koloğlu burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin çeşitli dönemlerde krizlerle karşılaştığını ancak hepsini de aştığını ifade eden Koloğlu, “Bu krizlerin bazıları zarar verirken, bazıları ise yarattığı fırsatlarla yararlı olmuştur. Türkiye ekonomideki sıkıntılı dönemi büyük potansiyeli, çalışkanlığı ve girişimciliğiyle aşabilme kabiliyetine sahiptir” dedi.

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı

Türkiye’de tüketim ekonomisine bir yönelim olduğunu, bunun da ekonomik anlamda sıkıntılara yol açtığını vurgulayan Koloğlu, “Sanayi ve üretime yatırım yapmadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntıyı da maalesef katlanarak aşacağız. Bu sıkıntıyı hep beraber çekmemiz gerektiğine inanıyorum. Kamu dâhil herkesin tasarrufa yönelmesi, israftan uzak durması gerekiyor. Çalışmalıyız, üretmeliyiz. Bu sıkıntıyı çekmeden düze çıkamayız. İçinde bulunduğumuz dönem harcama dönemi değil, mütevazi bir yaşam dönemi” diye konuştu.

‘YABANCI SERMAYE ÇEKMELİYİZ’

Koloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yabancı sermaye çekmeli, ihracatımızı artırmalıyız. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başarılı olacağına inanıyorum. İş dünyası olarak bu yıl çok dikkatli olmalıyız. Yabancı sermaye gelmezse, ihracatımız belli nispette artmazsa bu bizim için iyi olmaz. Tüketim harcamalarını azaltmamız lazım. Tüketim harcamaları için yapılan ithalat artıyor, ihracat için gerekli ara malı ithalatı artmıyor. Bu da ihracatın artmayacağını gösteriyor. Türkiye’de serbest piyasa değil, kontrollü serbest piyasa var. Kiralar sınır getirerek kontrol edilmeye çalışılıyor. Konut sayısını artırırsanız kiralar düşer, baskıyla kontrol etmeye çalışırsanız karaborsaya yol açarsınız.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu