İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve Karadeniz Haber Ajansı Derneği iş birliğinde; Ankara Kent Konseyi (AKK), Başkent Ankara Meclisi ve Amatör Spor Kulüpleri (ASKF) Ankara Şube Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Sivil Toplum Medya Buluşmaları” programı,6  bölgenin( Trabzon, Aydın, Balıkesir, Erzincan, Gaziantep ve Osmaniye) ardından Ankara’da düzenlendi.

Ankara Kent Konseyi Salonu’nda gerçekleştirilen programa İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Türkiye Kent Konseyleri (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Sivil Toplumla İlişkiler Ankara İl Müdürü Hayrettin İpekoğlu, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Karadeniz Haber Ajansı Derneği Başkanı Hasan Yavuz Bakır, ASKF Ankara Şube Başkanı Murat Kandazoğlu, TİMBİR Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Whatsapp Image 2024 01 27 At 14.01.59 (2)
7 BÖLGEDE SİVİL TOPLUM MEDYA BULUŞMALARI YAPILDI

Panelin moderatörlüğü Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan yaptı. Ceylan sivil toplum kuruluşlarının ayakta durmakta zorluk çektiğini belirterek şunları söyledi: “Her darbeden sonra Türkiye’de sivil toplum kuruluşları kapatıldı. Daha hala toparlayamadı bir türlü de yaygınlaşamadı. Hep o bizim milletimizin geleneğinden, bizim milletimizin köklerindeki o algı istediğimiz seviyede hala geliştirilemedi. Dolayısıyla istediğimiz seviyede değil.” dedi. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına üyeliğin de son derece yetersiz ve az olduğuna değinen Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Gönül ister ki çok daha fazla STK olsun, toplumun her kesimi sivil toplum kuruluşlarının bir şekilde bir yerinde olsun, hatta birkaç STK’ya üye olsun ama aktif olarak olsun. Maalesef bu konuda da istenen seviyede değiliz. STK’ların ayakta durması da son derece zor. Bizdeki STK’lar aidatlar konusunda da çok zayıftır. Dolayısıyla STK’ların ayakta durması da son derece zor ve fedakârlık ister. Ben çok eski bir sivil toplum kuruluşu başkanlığı geçmişte de yaptığım için ve hala devam ettiği için de biliyorum. STK başkan ve yöneticilerinin görmüş olduğu iş fedakârlık ister. Bu fedakârlığa katlanabilen insanlarımızın sayısı da az ve istenen seviyede değil. STK’lar ilk defa bir genel müdürlük haline geldi son derece önemli. Önce Daire başkanlığı, sonra yakın bir zamanda genel müdürlük haline gelmesi, bu çok önemli bir gelişme. Bir düzene girdi STK’lar, bu çerçeve içerisinde de önemli mesafeler alındı.”

Programın açılışında konuşan Karadeniz Haber Ajansı Derneği Başkanı Hasan Yavuz Bakır sivil toplumla medya ilişkilerinin son derece önemli olduğuna değinerek sivil toplum kuruluşlarında görev alanların boş vakitlerini geçiren kişiler olduğu algısının yıkılması gerektiğine dikkat çekti.  STK’ların çok önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Bakır toplumu ilgilendiren her alanda görev ve sorumluluk almaları gerektiğini vurguladı. Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa da daha önce dernekler dairesi başkanlığı olarak görev yapan kurumun 2018 yılından itibaren Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olarak dönüştürüldüğünü belirterek bu aşamadan sonra sivil toplumun gelişim kaydettiğini ve toplumun her alanına ilişkin projeler üreterek hayata dair önemli kazanımlar sağladığını vurguladı. Sivil Toplum Medya Buluşmalarını 7 bölgede gerçekleştirdiklerini kaydeden Dr. Basa, proje ile sivil toplumun medyada daha görünür olmasına katkı sağladıklarını ifade etti, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: Nursel DİLEK MANAVBAŞI