Türk Veteriner Hekimler Birliği’nden katliam yasasını durdurma çağrısı Türk Veteriner Hekimler Birliği’nden katliam yasasını durdurma çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 13 Mayıs’ta kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerini açıkladı. Bu maddelerden biri de personel servislerinin kaldırılması kararı oldu. Servis esnafı ise söz konusu karara karşı bugün Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nda bir araya gelerek tepki gösterdi. Servis esnafının açıklamasına CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan da destek verdi. Açıklamada, Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan maddi zorluklara değinilerek, “Birçok arkadaşımız hala o dönemden kalma borçlarını ödemeye çalışmakta, artan maliyetlerinde etkisiyle borçlarımız azalacağına, artmaktadır” denildi. 

Tasarruf tedbirleri içerisinde bulunan personel servislerinin kaldırılması kararının da özellikle kamu kurum ve kuruluşları personel servis taşımacılarını olumsuz yönde etkileyecek bir karar olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bu şekildeki bir uygulama gelirlerimizde önemi ölçüde azalmaya sebep olacaktır. Hatta birçok meslektaşımızın iflas etmesine sebep olacaktır. Ülkemizde toplamda 110 bin servis aracının bulunduğu ve bu araçlardan geçimini sağlayan ailelerin sayısı da düşünüldüğünde bir sektörün zarar görmesinin yanında toplumsal olarak da büyük kayıpların yaşanması kaçınılmaz görünmektedir. Tabiri caizse bu uygulama ‘Tasarruf Mağdurları’ oluşturacaktır.”

‘PERSONEL SERVİSLERİ TASARRUF ARACIDIR’

Açıklamada, personel servislerinin aslında “tasarruf aracı” olduğu kaydedilerek, bunun nedenleri ise şu şekilde anlatıldı:

“Personel servisleri ile işyerine giden kamu personeli ayrı araçlar ile işlerine gitmemelerinden dolayı trafik yoğunluğunun önüne geçilmiş olmaktadır. Kamu personelinin ayrı araçlar ile işine gitmesinin diğer bir sorunu da bir aracın harcayacağı yakıt ile birçok aracın harcatacağı yakıtın ülke ekonomisine vereceği zarardır. Farklı bir anlatımla personel servisleri aslında bir tasarruf aracı durumundadır. Gerçekten de personel servisleri şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltmış hem de toplu taşıma nedeniyle bir anlamda güçlü bir tasarrufta sağlanmaktadır.”

‘ALINAN KARARLARIN YANINDAYIZ’

Açıklamada, tasarruf tedbirleri kapsamında alınan kararların yanında olduklarını bildiren servis esnafı, kamu personel servislerinin kaldırılması kararının ülke ekonomisine artı ve eksi katkılarının incelenmesi çağrısı yaptı.

Açıklamada, “İncelendiğinde görülecektir ki kamu personel servisleri ülke ekonomisine bir yük değildir ve aslında ülke ekonomisinin üzerindeki yükü azaltmaktadır. Milyonlarca aileyi mağdur edecek bu uygulamanın doğuracağı zararlar aşikârken, bu tür zararların oluşacak ülke ekonomisi açısından daha farklı mağduriyetlerin yaşanmaması hepimizin dileğidir” denildi.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu