CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesine ilişkin sorunları gündeme getirmeyi sürdürüyor. Son olarak Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın raporuna değinen Kara, rapora göre; aile hekimlerinin ve aile sağlığı ebe hemşirelerinin yaşanan enflasyonist ortam ve konut yetersizliği nedeniyle barınma sorunu yaşadığını belirtti. 

Rapora göre; Hatay’da 196 Aile Sağlığı Merkezinden 57’sinin kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Kara, Kahramanmaraş’ta ise 126 Aile Sağlığı Merkezinden 19’unun kullanılamaz hale geldiğini aktardı. Pek çok sorunu sıralayan Kara, en önemli sorunun ise tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde elektrik kesintileri nedeniyle aşı soğuk zincirinde oluşan sıkıntılar olduğunu ifade etti. Kara, “Aşıların saklanması konusunda büyük bir endişe hakimdir” dedi.

ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

Aile sağlığı merkezi çalışanlarının özlük hakları konusunda mağdur edildiğini ifade eden Kara, şunları söyledi:

CHP'li Uzun: İliç sorumluları ortaya çıkarılsın CHP'li Uzun: İliç sorumluları ortaya çıkarılsın

“Depremden önceki son aydaki ödemeler dikkate alınarak deprem bölgesindeki hak edişler planlanlanıyor ve ödeniyordu. Ortaya çıkan afet durumu performansa dayalı bir sistemin önüne geçmişti. Ancak bu uygulama depremin yıl dönümüne yakın sona erdirilmiştir. Hiçbir şey ne deprem bölgesi için ne de Aile Sağlığı Merkezleri için normale dönmemişken bu uygulamanın sona erdirilmesi kabul edilemez.”

YIKILAN ASM’LER YERİNE YENİLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?  

Kara, Bakan Koca’ya yönelik şu soruları sordu:

-       Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Ebe Hemşirelerinin yaşadığı barınma sorunun etkin şekilde çözülmesi için bir planlama mevcut mudur ve ilgili Bakanlıklar ile istişare yapılmakta mıdır?

-       Ne zaman yıkılan Aile Sağlığı Merkezleri yerine yenileri yapılacaktır?

-       Boş konteynerlerde çalışmak zorunda kalan Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının malzeme tedariki sorunun çözülmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

-       Elektrik kesintileri nedeniyle aşıların saklanmasında yaşanan sorunun çözülmesi için adımlar atılmakta mıdır?

-       Deprem bölgesinde çalışan Aile Hekimliği hekim, ebe ve hemşirelerinin uzatılmayan deprem öncesi son performans destek teşvik ödemesi uygulamasının tekrar uzatılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?

-       Depremden sonra birim değiştiren hekim, ebe ve hemşirelerin yaşadıkları hak kayıplarının giderilmesi için bir çalışma mevcut mudur?

-       Deprem bölgesindeki Aile Sağlığı Merkezlerindeki mobbing iddialarına karşı Bakanlığınız bir araştırma ve soruşturma yapmakta mıdır?

Muhabir: Merve US ACIOĞLU