Türkiye’de son dönemde artan yolcu otobüsü kazaları siyasetin de gündemine taşındı. Son olarak 16 Ocak’ta Mersin’de meydana gelen ve dokuz vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olan kazanın ardından CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kış, yaşanan kazalara acil çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Yeni nesil otobüslere göre, şoför yetiştirilmesi gerektiği, denetim, yaptırım ve eğitim konusunda adımlar atılmasını vurgulayan Kış, şoförlerin ekonomik koşullarının ve çalışma koşullarının da düzenlenmesi çağrısında bulundu.

ÇÖZÜM İÇİN PLAN OLUŞTURACAK MISINIZ?

Türkiye’nin ulaşım alanında yaşadığı en önemli sıkıntıların başında ölümlü otobüs kazalarının geldiğini belirten Kış, BakanUraloğlu’na şu soruları yöneltti: 

Son 7 ayda otobüs kazalarında çok ciddi artışlar görüldüğü TÜİK verilerinde de belirtilmişken, bu kazaların nedenleri ve çözümleri üzerine bir eylem planı oluşturacak mısınız?

Kazaların en büyük sebebi nitelikli şoför yetişmediği için diyen yetkililerin bu uyarılarını dikkate alıp bu konuda bir çözüm geliştirecek misiniz?

Çalışma şartları, ekonomik koşulları konusunda sıkıntı yaşanması sebebiyle nitelikli şoför ve personel yetişmediği söylenirken, var olan sorunları ortadan kaldırmak adına bir adım atacak mısınız?

Kazaların önlenmesi için; denetim, eğitim ve gerekli yaptırımlar konusunda ilgili bakanlıklarla koordineli bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Kaynak: Merve Us ACIOĞLU