Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike, Göç İdaresi Direktörü Ajiboye Adunni Atinuke, Sınır Güvenliğinden Sorumlu Bakan Danışmanı Abdulkadir Mukhtar, Uluslararası Satınalma Sorumlu Bakan Danışmanı Emmanuel Amaechi Attamah ve Müsteşar Yardımcısı Abubakar Mohmmed Ndana’dan oluşan Nijerya İçişleri Bakanlığı heyeti, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette ATO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ile Turquaz Grup CEO’su Süreyya Ümran Alınak da yer aldı.

Ziyarette heyet adına söz alan Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike, ATO üyelerine Nijerya’da bankacılık, maden, tarım, savunma sanayii, medikal ve sağlık sektörlerinde iş birliği ve yatırım çağrısında bulundu.

ATO Başkanı Baran, ziyarette yaptığı konuşmada Nijerya’nın, Afrika kıtasının en kalabalık ülkelerinden ve en büyük ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, petrol başta olmak üzere doğal kaynaklar açısından da zengin bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye ve Nijerya arasındaki yakın ilişkilere dikkati çeken Baran, bunun iki ülkenin ticaret hacmine yansıtılması gerektiğini söyledi. Baran, “Türkiye ile Nijerya arasında, 806 milyon doları Türkiye’nin, 100 milyon doları da Nijerya’nın ihracatı olmak üzere yaklaşık 900 milyon dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkileri ticaret hacmimize de yansıtmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ve Nijerya’nın ticaret hacmini her iki ülkenin de lehine olacak şekilde artırmalı, milyar dolarlarla ifade edilebilecek düzeylere taşımalıyız” dedi. 

Konuşmasında Başkent ekonomisi hakkında da bilgi veren Baran, Ankara’nın savunma sanayii, medikal, sağlık turizmi alanlarında önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Ticaretin gelişmesi açısından direkt uçuşların önemini vurgulayan Baran, Ankara Ticaret Odası olarak Başkent’ten yurt dışına direkt uçuşlar konusunda yaptıkları çalışmaları da anlattı. Baran, Nijerya’nın Başkent’i Abuja ve Lagos’a Ankara’dan direkt uçuşların, Başkent’in ticaretine olumlu yansıyacağını da dile getirdi.

İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ-

Turizm amaçlı konut kiralayan aracıların yapacağı bildirimlere ilişkin tebliğ yayımlandı Turizm amaçlı konut kiralayan aracıların yapacağı bildirimlere ilişkin tebliğ yayımlandı

Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike da yaptığı konuşmada, Nijerya hükümetinin, ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik çalışmalarından söz ederek, “Nijerya ekonomisi sadece petrolden ibaret değil, tarım başta olmak üzere sektörleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Nijerya’nın uygulamaya koyduğu program hakkında bilgi veren Dike, hükümetin özellikle kadın ve gençlerin istihdama katılmasına yönelik projeler hayata geçirdiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından ticaret odası gibi kurum ve kuruluşların önemine dikkat çeken Dike, “Bizde maden ve kaynakları, sizde de bunu çıkaracak kapasite araç, gereç mevcut. Bunları bir araya getirebilirsek iki ülkenin de faydasına olacak iş birlikleri ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU