Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), dün akşam saatlerinde buğday alım fiyatını açıkladı. Buna göre ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira fiyat belirlendi. Söz konusu fiyatlara muhalefetten tepki geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, bu fiyatları üreticide hayal kırıklığı yarattığını belirterek, “Bu yıl da çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve artan kredi faiz oranlarına rağmen buğdayını ekerek üretimini yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğinin karşılığını almak üzere hasadına başladı. Fakat TMO’nun gece yarısı operasyonu gibi açıkladığı ve geçen yıla göre ton başına sadece 1000 lira olan artış hayal kırıklığı yaşattı” dedi.

Buğday fiyatlarının sadece çiftçinin sorunu olmadığını, ülkenin en temel sorunu olduğunu savunan Karabat, “Ektiği buğdayı satamayan çiftçi varsa tarım yoktur! Üretim maliyetini karşılayamayan çiftçi varsa tarım yoktur” ifadelerini kullandı.

‘ÇİFTÇİYE ADETA TARLAYI TAPANI BIRAKIN DİYORLAR’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar da Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş olarak açıkladığına dikkati çekerek, maliyet artışları göz önüne alındığında buğday alım fiyatının çok yetersiz olduğunu ve çiftçinin endişeleri dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Fidan’ın Laos temasları Bakan Fidan’ın Laos temasları

Avşar, “Dağı taşı ekin diyen anlayış, çiftçiye adeta tarlayı tapanı bırakın diyor. Eskiden törenle, Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar şimdi bir twetle yapılıyor. Bu bile işin vahameti açısından yeterince açıklayıcı” dedi.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu