Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından lise öğrencilerinin çevrim içi platformlar ve dijital araçları kullanmalarını teşvik etmek, güncel ve doğru bilgilere kolay erişimini sağlamak amacıyla "Dijital Öğrenme Köprüsü" hizmete sunuldu. Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, akademik araştırmalar yaparken veya ulusal-uluslararası projeler hazırlarken istatistiki bilgiler ve veri kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, bu bağlamda dijital istatistiksel veri kaynaklarının; bilgiye hızlı erişim, analiz imkânları ve karar alma süreçlerinde kullanım kolaylığı gibi avantajlar sunduğu ifade edildi. Yine dijital kaynakların araştırma ve projelerde etkili kararlar alınmasını, stratejik planlama yapılmasını, bilimsel ve güvenilir sonuçlara ulaşılmasını sağladığı da ifade edilerek, bu kapsamda öğrencilerin derslerinde, araştırmalarında ve proje çalışmalarında istifade edebilecekleri faydalı web sitelerinin yer aldığı "Dijital Öğrenme Köprüsü"nün, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlandığı belirtildi.

KÖPRÜ, DÖRT BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Çeşitli çalışmalar için kullanım imkanı sunan Dijital Öğrenme Köprüsü, şu dört bölümden oluşuyor:

-       Dijital Kütüphaneler, Gazete Arşivleri ve Yayımlar

"Yapay zeka alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açıyoruz" "Yapay zeka alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açıyoruz"

-       Akademik Araştırma Siteleri

-       Çevrim İçi Kurslar ve Dersler

-       İstatistiki Veri Kanalları

İlk bölüm olan Dijital Kütüphaneler, Gazete Arşivleri ve Yayımlar bölümünde gazete arşivleri ile Türkiye ve dünyadaki gazeteler taranarak tarihte yolculuk yapılırken aynı zamanda dijital kütüphanelerde yer alan eserler ile istenilen içeriklere erişebilecek, dijital ansiklopediler ve dergiler okunabiliyor.

Akademik araştırma siteleri bölümünde fen ve sosyal bilimleri alanlarında gerçekleştirilen çalışma ve projeler için faydalı linkler ziyaret edilebilecek, istatistiki verilere ihtiyaç duyulduğunda yerli ve yabancı sitelerin yer aldığı istatistiki veri kanalları bölümünden faydalanılacaktır.

YAPAY ZEKADAN KİŞİSEL GELİŞİME…

Çevrim içi dersler ve kurslar bölümüyle ise eğitim, mühendislik, teknoloji, kültür, hukuk, sanat, yapay zekâ, kişisel gelişim, iş dünyası vb. alanlarda yer verilen yerli ve yabancı çok sayıda kursa ve derslere ulaşabiliyor. Bu bölümde ayrıca dünyanın önde gelen üniversitelerin sunduğu açık kaynaklı derslere de erişim sağlanabiliyor.

Dijital Öğrenme Köprüsü’nde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İstanbul Üniversitesi Gazeteden Tarihe Bakış, YÖK Tez Merkezi, Dergipark, BTK Akademi, HEMBA, Bilgeiş, TÜİK İstatistik Veri Portalı, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, Yeşilay gibi birçok alanda yararlanılacak yerli linklere yer verilirken edX, Internet Encyclopedia of Philosophy, Google Data Search, Google Akademik, Science.gov, Europeana, Azerbaıjan National Library, OECD Data gibi yabancı linkler de yer alıyor. 

Muhabir: Merve US ACIOĞLU