Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı kentlerden Hatay, son günlerde dağlık alanlarda gerçekleştirilen kontrolsüz patlamalarla gündeme geliyor. Son olarak Defne ilçesine bağlı Dursunlu Mahallesi’nde dağlık alada kontrolsüz bir patlama gerçekleştirildi. Konuya ilişkin yazılı basın açıklaması yapan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara,  “Bugün, Hatay’ımızın birçok ilçesindeDefne’deki Dursunlu Mahallesi’nde, Yukarıokçular’da, Kıcı’da, Aknehir, Sinanlı, Hassa, Akbez’de,Büyükçat’da kurulması planlanan taş ocakları ve Kırma Eleme tesisleri yurttaşlarımızıcanından bezdiriyor. Bu kirletici tesisler, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında Hatay’ınyeniden ayağa kalkması adına yapılan çalışmalara adeta ket vurmaktadır, yurttaşımızın yeşilalanları, yaşam alanları, havası ve suyu kontrolsüz ve geri dönülemez biçimde talan ediliyor” dedi.

‘BİRÇOK İLÇE ABLUKA ALTINDA’

Söz konusu tesislerin işletilmesive yapılan patlatmalar sırasında ortaya çıkan toz, gürültü ve titreşimler ile nakliye araçlarınınyaratacağı olası sıkıntıların, bölge halkını büyükbir endişeye sürüklediğini ifade eden Kara, “Patlatmalar sırasında oluşansarsıntılar sonucunda, depremi en yıkıcı şekilde yaşamış yurttaşlarımızı psikolojik olarak daolumsuz yönde etkilemesi görmezden geliniyor” dedi. Hatay’ın çoğu ilçesinde birçok taş ve maden ocağı tesislerinin bulunduğunu belirten Kara, buna karşın Hatay’da birçok yeni tesisin gündemde olduğunu ifade etti.

‘TARIM ALANLARI HEDEF ALINIYOR’

Depremsonrasında bu faaliyetlerin, maden projelerinin, geçmiş yıllara göre oldukça hızlı ve kontrolsüzbir şekilde arttığını dile getiren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim Adaleti Komisyonu’nun Ekoloji Örgütleri 1.yılDeprem Raporunda Hatay’daki maden projelerinin 2022 yılına göre yüzde 70 arttığı tespiti yeralmaktadır. Bu tabloda ‘ihtiyaç var’ mazeretine daha fazla sığınılamaz. Sadece inşaatfaaliyetlerine odaklanarak yurttaşımıza bir yaşam alanı tesis edilemez.”

Taş ocağının kurulmak istendiği yerlerdevatandaşın geçim kaynağının zeytinlikler, hayvan otlattıkları meralar, su kaynakları vetarım alanları olduğunu ifade eden Kara, bu alanların hedef alındığını savundu. Kara, “Deprembahane edilerek mantar gibi açılan, kapasite artışına giden bu tesisler için yetkili makamları göreve davet ediyorum” dedi.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU