CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 552 bin ton mahsulün kayıp olduğuna ilişkin iddialara yönelik yazılı açıklama yaptı. Gürer, Sayıştay raporuna göre 2022 yılında 552.471 kg ürüne ilişkin 3.138.758 TL tutarındaki 27 adet depo noksanlık kaydının nedeninin saptanmasına yönelik işlemlerin kurum tarafından başlatılmadığının ortaya çıktığını  bu nedenle de ilgili netice hesaplarına kayıtlarının yapılamadığının anlaşıldığını ifade etti. 

Sayıştay Raporuna göre çeşitli depolarda yer alan tarım ürünlerindeki sayım noksanlıklarına ilişkin yapılması gereken incelemelerde eksiklikler bulunduğunun tespit edildiğini dikkat çeken Gürer, “Noksanlık ya da kıymet kayıplarının meydana gelişinde herhangi bir kasıt, kusur veya ihmal olup olmadığının dahi belirlenmediği Sayıştay denetim raporuna yansıması sorunun gereği gibi ele alınmadığını göstergesidir” dedi.

SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?

“Deposundaki ürünlere sahip çıkamayan TMO’nun çiftçiye nasıl çıkacağının sorgulanması gerektiğini" kaydeden Gürer, “Sayıştay, kurumdaki ürün kayıplarını tespit etmiş ve bu konuda kasıt, kusur ya da ihmali olanların varlığının detaylıca araştırılması gerektiğini raporunda yer vermiştir. Bu süreç dahi doğru yönetilmediği görülmektedir. Kurumun kayıplara rağmen bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığı da ortadadır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Merve US ACIOĞLU