İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) hazırladığı Şubat 2021 iş cinayetleri raporuna göre bu ayda en az 138 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kovid-19 nedenli işçi ölüm sayısı da tespit edilebildiği kadarıyla en az 858 oldu. Kovid-19 nedenli işçi ölümleri en çok sağlık, belediye, eğitim, büro, fabrika (tekstil-metal), özel güvenlik ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti.

'KOVİD-19, İŞÇİ SINIFI HASTALIĞIDIR'

Açıklanan raporda ayrıca Kovid-19'un işçiler üzerinde etkisine dikkat çekilirken, 'İşçi sağlığı açısından en görünür sonuç ise ortada! İSİG Meclisi olarak bizim tespit edebildiğimiz Kovid-19 nedenli işçi ölüm sayısı ise en az 858. Bu ölümler en çok sağlık, belediye, eğitim, büro, fabrika (tekstil-metal), özel güvenlik ve taşımacılık işkollarında meydana geldi. İşçilerin çok farklı kesimlerinden olan ölümler, tüm işyerlerinde salgına karşı sağlık-güvenlik önlemlerinin alınmadığının veya yetersiz alındığının bir göstergesidir. Tabi, tespit edemediğimiz 'faal' işçi ölüm- lerini ve özellikle işçilerin ailelerini, emeklileri de ekleyince ölümlerin yüzde 95'inin işçi sınıfı bileşeni olduğunu görebiliyoruz. Yani Kovid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır…' ifadelerine yer verildi.

'ÇOCUK ÖLÜMLERİ TARIM VE İNŞAAT İŞKOLLARINDA GERÇEKLEŞTİ'

Şubat raporundan öne çıkan başlıklar şöyle:

• 138 emekçinin 113'ü ücretli (işçi ve memur), 25'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

• Ölenlerin 7'si kadın işçi, 131'i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

• Dört çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım ve inşaat işkollarında gerçekleşti.

• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 46 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ticaret, büro, sinema, eğitim, inşaat, taşımacılık, gemi, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.

• 5 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3'ü Suriyeli, 1'i İranlı ve 1'i Ugandalı.

• Ölen işçilerin 6'sı sendikalı. Sendikalı işçiler tekstil ve sağlık işkollarında çalışıyordu. • Ölümler en çok inşaat, sağlık, ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, metal, madencilik, konaklama, tekstil, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Kovid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, kalp krizi, intihar, patlama/yanma ve elektrik çarpması.

• Kovid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro/sinema, güvenlik ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.

• 15-17 yaş grubunda 4 işçi, 18-27 yaş grubunda 13 işçi, 28-50 yaş grubunda 67 işçi, 51-64 yaş grubunda 34 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 12 işçi ve yaşını öğrenilemeyen 8 işçi hayatını kaybetti.

• 10 ölüm İstanbul'da; 9 ölüm Kocaeli'de; 7 ölüm Bursa'da; 5'er ölüm Adana, Manisa ve Şanlıurfa'da; 4'er ölüm Aydın, Denizli, Giresun, Konya, Mersin, Ordu, Osmaniye ve Tekirdağ'da; 3'er ölüm Balıkesir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Van ve Zonguldak'ta; 2'şer ölüm Ankara, Antalya, Artvin, Batman, Burdur, Isparta, Kahramanmaraş, Kırklareli ve Sinop'ta; 1'er ölüm Aksaray, Amasya, Bilecik, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Kütahya, Malatya, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yalova, Yozgat, Bangladeş, Gürcistan, Irak, Rusya ve Ukrayna'da meydana geldi.

Editör: Haber Merkezi