Gölbaşı'nda şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım hayvanın ölmesi, dört bine yakın hayvanın da şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alınması üzerine açıklama yapan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, 'Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir.' dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, ithal etin hastalık olduğunu ifade ederek, 'Evrensel Tüketici Haklarına uygun olarak Et ve Süt Kurumu yetkililerinden 'Sağlık ve Güvenlilik Hakkı' ve 'Bilgilenme Hakkı' gereği tüketiciler yeteri ve güvenilir açıklama bekliyoruz.' diye konuştu. Koçal, ithal etin çözüm olmadığını kalıcı sorun olduğunu belirterek, 'Evrensel tüketici haklarından sağlık ve güvenlik hakkı kimlere emanet ediliyor. Hayvancılıkta ithalat politikası, hayvanlarla samanlarla birlikte hastalıklarında ithalatı demektir.' dedi. Koçal, yetkililere şu soruları da yöneltti: 'Şarbonlu İthal kurbanlık hayvanlar kurban olarak tüketiciye satılmış mıdır? 2018 yılında ithal edilen kurbanlık hayvan sayısı nedir? İthal edilen hayvanların sağlık kontrollerinde herhangi bir ihmal var mıdır? İthal hayvanlar Ankara dışında hangi illere satılmış ve tespit edilen hastalık var mıdır?' Koçal, 'Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne yapmış olduğu açıklamalar ile basında yer alan yöre halkının anlattıkları arasında çelişkiler mevcuttur.'

Yetkililere,'Karantina bölgesinde hayvancılıkla uğraşanlara yeteri bilgi verilmediği ve bölgede önlem alınmadığı ifade edilmektedir bu durum doğru mudur?' sorusunu yöneltti. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da, 'Halk sağlığı büyük tehlike altında. Şarbon hastalığı, halk sağlığı ile tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir. Sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeden piyasaya sürülen hayvan ve hayvansal ürünler halk sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu koşullarda tüketiciler kasaplardan ya da et ve süt kurumlarından güverenek nasıl et alabilir? Tarım ve orman bakanlığını gerekli tüm önlemleri alması konusunda göreve çağırıyoruz.' diye konuştu.

Çakar, sorunun kaygı verici olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir. Hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan yüzlerce hastalık vardır. Bu hastalıklar 'zoonos hastalıkları' diye tanımlanmaktadır. Sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeden piyasaya sürülen hayvan ve hayvansal ürünler halk sağlığını tehlikeye atmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığına soruyoruz: bu koşullarda, tüketiciler kasaplardan ya da Et ve Süt Kurumlarından güvenerek nasıl et alabilir?

' Çakar Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine şu soruları yöneltti:

-2017 ve 2018 yıllarında yurtdışından ne kadar canlı hayvan getirildi? ( Büyük baş ve küçük baş olarak)

- Bu hayvanların Türkiye girişinde gümrüklerde karantina uygulandı mı? Uygulandıysa, hayvanlar ne kadar süre karantinada tutuldu?

- Yurtdışından Türkiye'ye gelen hayvanların getirildiği ülkeden salgın hastalıklara karşı aşılanması istendi mi ve bu aşılama yapıldı mı?

- Hastalık kaç hayvanda ortaya çıktı?

- Bu şarbon hastalığı gümrüklerden Türkiye'ye girişinden ne kadar süre sonra ortaya çıktı?

- Hastalık kaynağı neresi? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

- Hayvanlara yedirilen ot ve yemler nereden getiriliyordu? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

- Yurtdışından ot ve yem ithalatı yapıldı mı? Yapıldıysa, ne kadar yapıldı?

- İthal edilen etlerin kontrolleri nasıl yapılıyor?

- Yurtiçinde kesilen hayvanların kontrolleri veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor mu? Hayvanlara vurulan damgalar okunaklı mı? Hayvanlara damga vurulup vurulmadığı kontrol ediliyor mu?

- Türkiye'de kasapların sattığı etlerin tamamı mezbahalarda mı, ya da kombinalarda mı kesiliyor?

Editör: Haber Merkezi