CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri’ne ilişkin açıklama yaptı. “Bütçe başarısızlığını öncelikli olarak enflasyon ile mücadelede başarısızlık ve ekonomi politikalarında tutarsızlık ve istikrarsızlıkla ilişkilendirmek gerektiğini” savunan Demir, şunları belirtti: “Bütçe açığı, milli gelirimize göre yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. Ek bütçe ile başarısızlık vatandaşın omuzlarına yüklenmiş ve ‘bir defaya mahsus’ muhtelif vergiler ile bütçe giderleri karşılanmaya çalışılmıştır. 2024 yılı bütçe açığı ise 2 trilyon 652 milyar TL olarak bütçede yer aldı. 2024 yılında toplam vergi tahsilatının 2023 yılına göre yüzde 85 artması bütçelendi. Orta vadeli planda enflasyon hedefinin yüzde 36 olarak planlandığı düşünülürse ve vergi reformu gibi bir gündem de olmadığına göre bunun tek açıklaması vardır: Bu vergi gelirleri yine dolaylı vergiler ve çalışanlardan kesilen vergiler ile vatandaştan toplanacaktır.”

HER ÇALIŞAN ASGARİ ÜCRETTE EŞİTLENECEK

 Her çalışanı asgari ücrette ve her emekliyi de en düşük emekli maaşında eşitleyecek politikaların yürürlüğe konduğunu kaydeden Demir, Türkiye’nin bazı konularda dünyada kaçıcı sırada olduğunu da şöyle özetledi:

·       Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından her yıl yayınlanan yolsuzluk algı endeksinde 180 ülke arasından 101. sıradayız.

·       Demokrasi endeksinde 167 ülke arasında 103. sıradayız.

·       Dünya mutluluk endeksinde 137 ülke arasında 106.sıradayız ve gençlerimizin sadece yüzde 17,3’ü mutlu.

·       Uluslararası raporlama standartlarına göre enflasyon muhasebesi uygulamada Arjantin, Etiyopya, Haiti, İran, Lübnan, Güney Sudan, Sudan, Surinam, Venezuela ve Zimbabve ile birlikteyiz.

·       Moody’s kredi notu görünümünde B3 seviyesindeyiz (spekülatif kabul edilen ve yüksek kredi riskine tabi yükümlülükler) ve Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Gana, Maldivler, Mısır, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Tacikistan ile birlikteyiz.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU