Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yayımladığı 'Türkiye Gençlik Raporu'nda genç beyin göçüne dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) '2019 yılında 330 bin 289 kişinin yurt dışına göç ettiği' bilgisine yer verilen raporda, bu kişilerin büyük bir kısmının 25-29 yaş arası gençlerden oluştuğuna vurgu yapıldı. Tanrıkulu, raporda yurt dışına gitmek için gençlerin sosyal medyada binlerce haberleşme grubu kurmasına, gençlik festivallerinin yasaklanmasına ve gençlerin yurt dışına gitmek istemesine dikkat çekti.

CHP Ar-Ge Bilim Platformunun 'AKP'nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü' başlıklı raporundaki verilere de yer verilen raporda, '2019 yılında göç eden nüfusun yüzde 41'nin 20 - 34 yaş arası gençlerden oluştuğu ifade edilirken; İstanbul Erkek Lisesinden 2019'da mezun olan gençlerin yüzde 52,6'ı, Alman Lisesinden mezun olanların yüzde 94,7'i, Galatasaray Lisesi mezunlarının da yüzde 32,6'ı yükseköğrenim için Almanya, Amerika, Kanada ya da Fransa'ya gitti' denildi.

'GENÇLERİN ÇOĞU DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN GÖÇ ETMEK İSTİYOR'

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık'ın 2020 yılı Eylül ayında yayımladığı 'Gençlik Araştırması'na da yer verilen raporda, 18 - 29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76'ının 'daha iyi bir gelecek için' yurt dışında yaşamak istedikleri belirtildi. Araştırmada, katılımcılara sorulan 'Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?' sorusuna gençlerin 46,7'inin 'işsizlik/istihdam sorunu', yüzde 8,8'i 'hayat pahalılığı', yüzde 7,6'ı ise 'adalet' yanıtı verdiğine vurgu yapıldı.

'50 BİN ÖĞRENCİ YURT DIŞINA GİTTİ'

UNESCO verilerine de yer verilen raporda, Türkiye'den her yıl 50 bin öğrencinin yurt dışına okumaya gittiği belirtilirken, '2012 yılında yurt dışına giden doktor sayısı yalnızca 59 iken, 2019'da bu sayı 1.042'ye ulaştı. 2020 yılında Kovid-19 salgınına karşın Türk Tabipleri Birliğinden yurt dışına gitmek için belge isteyen hekim sayısı da 931'e ulaştı' denildi.

'GENÇLERE FESTİVALLER BİLE ÇOK GÖRÜLÜYOR'

'Gençlerimiz 19 Mayıs'ı kutlayamıyor' diyen CHP'li Tanrıkulu, 'Festivallerin bile çok görüldüğü bir ortamda 'Türkiye'nin geleceği' gençlerimiz akın akın yabancı ülkelere gidiyor, gitmeye çalışıyor. Sosyal medyada yurt dışına gitmeyi amaçlayan gençlerin kurduğu haberleşme gruplarının üye sayıları binlerle ölçülüyor… Gençlerimiz iş kaygısı, alanı dışında düşük ücret karşılığı çalışma gibi kaygılarla ne sosyal anlamda kendilerine nefes alacak alan bulabiliyor ne de coşku ile bayram kutlayabiliyor…' değerlendirmesini yaptı.

'GENÇ İŞSİZLİK ARTIYOR'

Tanrıkulu, raporunu şu sözlerle sonlandırdı: 'TÜİK tarafından açıklanan yüzde 21,0 oranındaki dar tanımlı işsizliğin çok üzerinde, yüzde 30,3 oranıyla geniş tanımlı genç işsizlik bulunmaktadır. Türkiye'de işsizlik sorunu, özellikle de gençlerin iş bulamaması, atama bekleyen üniversite mezunlarının durumu sürekli tartışılmaktadır. Bu konuda istatistikler, araştırmalar yayımlanıyor, ancak, işsizlerin örgütlenip 'gencissizler.org', 'Atanamayan öğretmenler platformu' gibi isimler altında bir araya gelmesi, sadece bu konuya ilişkin internet siteleri, sosyal medya hesapları açılması bile ülkemiz gençlerinin içinde bulunduğu vahim durumu ortaya koymaktadır.'

İşsizliğe dair yine TÜİK verilerinden faydalanan Tanrıkulu, şu bilgileri paylaştı:

  • 15 - 34 yaş arasında TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 287 bin iken, aynı yaş grubunda geniş tanımlı genç işsiz sayısı 3 milyon 584 bine kadar çıkmaktadır.
  • Olumsuz emek piyasası koşullarından ötürü ümidini tümden yitirip iş gücü dışında kalan genç sayısı 676 bindir.
  • Buna ek olarak iş bulma ihtimali düşük olduğu için iş başvurusu yapmayan, aktif olarak iş arayan ama hemen başlayamayacak olan ve iş bulsa çalışmaya hazır gençlerin sayısı 621 bine ulaşmıştır.
  • DİSK-Ar'ın 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü, 2022 1. Çeyrek' Raporuna göre, gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 41.
Editör: Haber Merkezi