Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) hazırladığı 'Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm: Eğilimler 2020' raporuna göre dünyada işsiz insan sayısının 2020'de 2,5 milyon artacağı ifade edildi. Rapora göre yaklaşık yarım milyar insan, çalışmayı arzu ettiklerinden daha kısa sürelerde ücretli işlerde çalışıyorlar ya da ücretli işe yeterince erişemiyorlar. Ayrıca iş eksikliği, artan işsizlik ve devam eden eşitsizlik, insanların çalışarak daha iyi yaşam kurmalarını gittikçe zorlaştırıyor. Küresel işsizliğin son dokuz yılda genel olarak aynı düzeyde kaldığı belirtilen raporda küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle, küresel işgücü artarken, işgücü piyasasına yeni girenleri istihdam etmeye yetecek düzeyde yeni iş olmayacak anlamına geldiği ifade edildi. Dünya çapında yaklaşık 473 milyon kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için istihdam fırsatlarından yoksun olduğu uyarısında buluna ILO, küresel işsizlik oranının 2020'de, neredeyse on yıl içinde ilk kez artacağına işaret etti.

'İŞSİZLİK 190 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKACAK'

Raporda dünya genelinde düşük ekonomik büyüme seviyeleri nedeniyle işsiz sayısının yaklaşık 2,5 milyon artarak 190 milyonun üzerine çıkacağı tahminine yer verildi. Dünya genelinde çalışma çağındaki 5,7 milyar kişiden 165 milyonunun istihdam edildiğini ancak ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ücret aldıkları bir iş bulamadıklarını ortaya koyan rapor ayrıca 119 milyon kişinin ya aktif olarak iş aramaktan vazgeçtiğini ya da kişisel durumları nedeniyle iş piyasasına erişimden yoksun olduğunu gösterdi. Gelir eşitsizliğine dikkat çekilen raporda, dünya genelinde yaklaşık 473 milyon kişinin işsiz olduğu ya da çalışsa da ihtiyaçlarını karşılayacak ücret alamadığı ifade edildi. Raporda ayrıca yaşları 15-24 aralığındaki 267 milyon kişinin bir işi, okul ya da mesleki eğitimi olmadığına dikkat çekildi. Dünya genelindeki durumun bölgesel olarak incelendiği raporda işsizliğin genel artış eğilimine karşın kuzey, güney ve batı Avrupa'da işsiz sayısının 2020 yılında 15 milyon 600 binden 15 milyon 300 bine gerilemesi bekleniyor. Ancak ekonomi politikalarında uygulanan ticari engellerin ve ulusal korumacılığın sonuçları olabileceği konusunda uyaran ILO, bu bölgelerde işsiz sayısının önümüzdeki yıl tekrar artabileceğini belirtti. ILO'nun raporunda ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde sosyal adaletsizliğin arttığını da kaydetti.

GENÇ İŞSİZLİK ENDİŞE VERİCİ

I LO'nun işsizlikle ilgili raporunda özellikle 15-24 yaş aralığındaki gençlerin durumuna dikkat çekiliyor. Raporda bu yaş grubundaki 267 milyon kişinin bir işi, aynı zamanda eğitimi ya da bir okul diploması olmadığı ifade edildi. ILO'nun raporunda bu durum ürkütücü olarak nitelendirildi.

Editör: Haber Merkezi